Den nya klimat- och hållbarhetsnämndes med nio ordinarie ledamöter bildas formellt 1 juli och med ett första sammanträde 26 augusti.
Nämnden ska ansvara för både för det länsövergripande klimatarbetet och Region Stockholms interna arbete inom social och miljömässig hållbarhet.
– En viktig del i uppdraget är att stötta andra nämnder i deras arbete samt bevaka hållbarhetsfrågorna. I det är särskilt upphandling och inköp en viktig del eftersom en stor del av vår miljömässiga och sociala påverkan sker där, säger nämndens nyvalda ordförande Malin Fijen Pacsay.
Vilken skillnad tror du att nya nämnden kan göra?
-En nämnd ger klimat- och hållbarhetsarbetet mer tyngd med egen budget och tydligt beslutsmandat. En nämnd har också möjlighet att vara ett bättre stöd till andra nämnder i deras arbete och vi ska inte underskatta det tydliga budskap inrättandet skickar till övriga delar av organisationen. Det blir tydligt att klimat och hållbarhet är viktigt för Region Stockholm.
Klimat- och hållbarhetsnämnden får som en av sina första uppgifter att ta fram en ny hållbarhetspolicy och hållbarhetsstrategi med en tidsplan som bygger på beslut mot slutet av 2021.
-De blir Region Stockholms första sammanhållna och breda dokument som kombinerar miljömässig och social hållbarhet. Utgångspunkten tas i Agenda 2030 och hållbara inköp är en viktig del i dessa dokument och efterföljande riktlinjer, säger Malin Fijen Pacsay.
Hon deklarerar att takten i regionens klimat- och hållbarhetsarbete nu kommer att öka och det gäller inte minst insatser inom inköp.
-Vi har varit duktiga på att sänka utsläpp vi själva skapat i vår egen verksamhet. Men vi har fortfarande en lång väg kvar kopplat till våra inköps påverkan. Det är svårt att påverka långa produktionskedjor, men genom att ställa bättre, smartare och tydligare hållbarhetskrav i våra upphandlingar kan vi driva på innovation och förändring, säger Malin Fijen Pacsay.
Hon tycker att förutsättningarna är goda för att driva på utvecklingen med regionens nya inköpspolicy och riktlinjer som är tydliga med att hållbarhet ska vara en integrerad del av hela inköpsprocessen.
-Dessutom har vi nyligen påbörjat ett arbete med införandet av en kategoristyrd inköpsprocess och i det arbetet finns en tydlig ambition om att större vikt ska läggas vid hållbarhet. Här har nämnden en viktig stödjande funktion kopplat till sin kompetens inom just hållbarhetskrav i upphandlingar men också som kontrollfunktion, säger Malin Fijen Pacsay.
Den nya nämndes koordineras med andra förändringar i organisationen där Region Stockholms hållbarhetsresurser samlas till regionstyrelsens förvaltning.
Hanna Wiik har tillträtt som hållbarhetsdirektör för hållbarhetsavdelningen med omkring 30 medarbetare. Avdelningen är också värd för det regionövergripande samarbetet med ett nationellt kansli för hållbar upphandling samt ansvarar för internationella frågor.
-Det finns många givna synergier mellan hållbarhet och internationella frågor, framför allt eftersom hållbarhetsfrågan är global i sig. Jag vill stärka Region Stockholms bidrag till en hållbar utveckling, såväl i som utanför länet, säger Hanna Wiik i ett nyhetsbrev från regionen.
Hon har under de senaste sex åren varit chef för regionens tillväxt- och regionplaneförvaltning.
Charlotta Brask, som under tio år varit regionens miljö- och hållbarhetschef, har tillträtt en tjänst som utvecklingsdirektör i Botkyrka kommun.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer