Hon var ordförande även under förrförra mandatperioden och kommer idag att leda Göteborgs stads nämnd för inköp och upphandling när den växlar över till en ny valperiod med första sammanträdet.
– Det är ett medvetet val från stadens sida för att lyfta upp offentlig upphandling på en strategisk nivå där politisk vilja och ambition ger avtryck, säger Eva Ternegren om betydelsen av att ha en politisk nämnd för offentlig upphandling.
Hon pekar på den köpkraft som ryms inom att Göteborgs stad handlar för 26 miljarder kronor årligen.
– Det ska vi använda oss av för att ställa långtgående miljömässiga och sociala krav vid upphandling för ställa om vårt samhälle så vi når målen i Göteborgs Stads miljö och klimatprogram., säger Eva Ternegren
– Vi vill också genom en effektiv inköpssamordning, samordnad varudistribution och höjd beställarkompetens förbättra energi- och resurseffektiviteten. Det kan till exempel inte köra omkring massa halvtomma lastbilar med leveranser till stan utan det behöver effektiviseras.
Eva Ternegren hoppas kunna driva på arbetet mot en cirkulär ekonomi:
– Ett helt nytt tänk där det självklara blir att ställa krav på att produkter ska gå att återanvända och att vi också kan handla återbruksmaterial. Det handlar också om att bygga kunskap och påverka marknaden.
– Att fortsätta använda oss av reserverad upphandling, tillämpa social hänsyn och också pröva de nya möjligheterna att reservera sociala tjänster för idéburna företag är också en uttalad ambition i vår budget och hos mig, säger hon.
Eva Ternegren tar vid som ordförande efter moderaten Gustaf Göthberg, som numera är riksdagsledamot.
Göteborgs stad är en av få enskilda kommuner med en egen upphandlingsnämnd och genom sin storlek den tyngsta i Sverige. Ett ovanligt exempel har varit Värnamo, där dock den tidigare upphandlingsnämnden avvecklats sedan årsskiftet.
Några exempel finns också kommunövergripande upphandlingssamverkan med politisk styrning.
I Dalarna leds Upphandlingscenter – ett samarbete mellan sju kommuner – av Gemensam nämnd för upphandlingssamverkan. Styrmodellen bygger på att respektive kommuns kommunalråd ingår i nämnden och där ordförandeposten är vikt för värdkommunen Ludvika. Socialdemokraten Leif Pettersson, som också är kommunstyrelseordförande i Ludvika, har valts till ordförande för de kommande fyra åren.
Upphandling Södertörn, som upphandlar för Nynäshamns och Haninge kommuner i Stockholms län, styrs av en särskild upphandlingsnämnd där ordförandeposten roterar mellan kommunerna. Kristdemokraten Jens Davidson från Haninge kommun har valts att leda nämnden för de närmaste två åren.
I Jämtlands län samverkar alla kommuner med ett upphandlingskontor i Östersund. Den gemensamma nämnd för upphandlingssamverkan som är kopplad till kontoret har socialdemokraten Margareta Winberg, med en bakgrund som vice statsminister, som ny ordförande.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer