Leverantörerna till det offentliga är ense om behovet av ökad transparens. Det är på detta område som Föreningen Sveriges offentliga leverantörer, Fsol, koncentrerar sitt svar (pdf) på regeringens promemoria om höjda belopp för direktupphandling – snarare än på frågan om exakta beloppsgränser.
Föreningen gör tumme upp för remissförslaget om att upphandlande myndigheter och enheter ska anta riktlinjer för genomförande av direktupphandlingar.
Till önskemålen hör att införa annonseringskrav för direktupphandlingar som har ett värde högre än 50 procent av gällande beloppsgräns. Åsikten är att anbuden ska vara skriftliga vid annonserade upphandlingar.
Sveriges teknik- och designföretag vill liksom Fsol se dokumentationsplikt för direktupphandlingar. Man vill att upphandlingar värda över 100 000 kronor ska dokumenteras.
STD-företagen befarar i remissvaret (pdf) att att en höjd direktupphandlingsgräns som inte kompletteras med goda förutsättningar för insyn och tillsyn ökar risken för korruption. Det bedöms som viktigt att det tydligt anges vad som ska dokumenteras.
I motsats till vad som anges i remissen är uppfattningen inom Fsol att sanktioner ska införas mot bristande dokumentation. För detta krävs dock att upphandlingsskadeavgiftens storlek ökar från 10 procent av kontraktsvärdet till 50 procent.
Leverantörer vill ha annonsering och dokumentation
Från leverantörshåll bedöms förbättrade möjligheter till insyn som viktigare än frågan om var beloppsgränsen för direktupphandling ska hamna. Föreningen Sveriges offentliga leverantörer vill se annonseringsskyldighet och dokumentationsplikt
| 2014-02-14
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer