Linköpings kommun kommer inte att införa valfrihetssystem för dagverksamheten. Till den slutsatsen har äldrenämnden kommit sedan omsorgskontoret gjort en utredning av förutsättningarna för ett valfrihetssystem enligt LOV inom dagverksamhet för äldre.
– Valet av modeller och system måste utgå från verksamheten och de behov som finns, poängterar Eva Lindh, ordförande i äldrenämnden.
Utredningen visar att det i kommunen finns dagverksamheter med olika inriktning och att det finns möjlighet att välja verksamhet. Genom att man kan få alla dagverksamheter som service avgör den enskilde själv vilken verksamhet han eller hon vill delta i.
– Här visar utredningen att det varken finns behov eller önskemål om att införa lagen om valfrihetssystem i dagverksamheterna för äldre och då ska detta heller inte införas i Linköpings kommun, fortsätter Eva Lindh.
Äldrenämnden har också fatta beslut om en ny modell för konkurrensutsättning. Nämnden planerar att vid upphandling ta större hänsyn till att de som bor på särskilt boende kan vara känsliga för förändringar.
– Vi kommer att använda både upphandlingar och direktuppdrag, förklarar Eva Lindh.
Inom särskilt boende styr fem kriterier om valet ska bli upphandling eller verksamhetsuppdrag. Förutom målgruppens känslighet inför förändringar handlar det om behovet av kontinuitet och kompetens, möjligheten till synergier mellan verksamheter samt geografisk spridning.
Konkurrensutsättningsplanen gäller till och med år 2018.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer