Upphandlingsmyndigheten uppger att lagen får störst betydelse för privata företag, men även kommer att påverka upphandlande myndigheter.
De nya lagbestämmelserna syftar till att skydda leverantörer av jordbruks- och livsmedelsprodukter och införs utan övergångsbestämmelser.
Villkor som strider mot lagen ska inte tillämpas från 1 november och köparen har sedan fram till 1 maj 2022 på sig att ändra avtalsvillkor som strider mot lagen.
-Huvudregeln är att upphandlande kontrakt och ramavtal inte får ändras utan att det genomförs en ny upphandling. Upphandlingsregelverket tillåter dock ändringar av kontrakt under vissa angivna förutsättningar. Ska parterna ändra avtalsvillkoren i befintliga avtal måste man därför beakta och ta höjd för upphandlingsregelverkets bestämmelser om ändring av kontrakt och ramavtal, säger Christian Blume, upphandlingsjurist på Upphandlingsmyndigheten, som rekommenderar myndighetens vägledning på området.
Han tillägger:
-Inför nya upphandlingar av jordbruks- och livsmedelsprodukter bör den upphandlande myndigheten se över de avtalsvillkor som man avser tillämpa, så att de inte strider emot lagen.
Lagen innehåller en svart lista med handelsmetoder som är direkt förbjudna och en grå lista med metoder som är förbjudna om de inte regleras mellan parterna.
Den svarta listan täcker bland annat den så kallade 30/30-regeln med förbud mot betalning senare än 30 dagar efter leverans och förbud mot att annullera en order med kortare framförhållning än 30 dagar. Listan förbjuder även ensidigt genomdrivna ändringar av avtalsvillkor gällande exempelvis pris eller volym.
Konkurrensverket kommer att fungera som tillsynsmyndighet dit leverantörer kan vända sig med klagomål om avtalsvillkor som går emot lagen och med rätt för myndigheten att besluta om sanktionsavgift.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer