Även mindre producenter har god chans att få tilldelning i Gnesta, Nyköping, Oxelösund och Trosas gemensamma livsmedelupphandling. När de fyra kommunerna tillsammans upphandlar mat för skolor, förskolor och äldreomsorg har stor omsorg lagts på att locka lokala producenter.
– Vi har försökt få till en liknande lösning tidigare, men det har varit svårt att få tillräckligt många anbudsgivare, säger Kerstin Tibbling, måltidschef i Trosa kommun.
Inför upphandlingen kommunerna träffat producenter för att ta reda på vilka produkter som finns och för att lyssna på deras synpunkter kring upphandlingen. Detta har bland annat lett till större flexibilitet kring bedömningen av vissa produkter.
Leverantörerna kan exempelvis få visst procentavdrag på sitt jämförelsepris om de erbjuder ekologiskt producerade varor, tar emot studiebesök från skolor eller erbjuder föreläsningar för måltidspersonal och så vidare.
Anbudsgivare kan denna gång lämna anbud på en enda produkt, till exempel kött, vitkål eller morötter.
Upphandlingen har som uttalat mål att öka andelen ekologiska och närproducerade livsmedel. I Trosa kommun ska andelen ekologiska/närproducerade livsmedel upp från dagens 41 procent till 60 procent år 2018.
– Vi upplever att tiden är mogen nu. Grundkvalitetskraven är högre ställda och vi följer konkurrensverkets baskrav som reglerar djurhållning, slakt och användandet av bekämpningsmedel.
Litet sortiment inget hinder
När Gnesta, Nyköping, Oxelösund och Trosa upphandlar livsmedel för skola och äldreomsorg vill man få med de lokala producenterna. Den som så önskar kan lämna anbud på en enda produkt.
| 2015-03-18
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer