”Regioners upphandlingar av vårdpersonal” följer upp en motsvarande rapport från 2015 och egentligen har utvecklingen varit negativ.
Regionernas ambition om att göra sig oberoende av vårdpersonal har fallit pladask med stadigt ökade kostnader under flera år.
2019 års nivå – med en totalkostnad på 5,6 miljarder kronor – är en ökning med omkring 40 procent sedan 2015.
Utvecklingen – där ökad hyrkostnader för sjuksköterskor växt till ett nytt problem utöver läkarkostnader – har redovisats av SKR tidigare.
Men Konkurrensverkets rapport lyfter ändå till stor del fram positiva inslag i arbetssätt och struktur kring upphandling av vårdpersonal.
En allmänt ökad konkurrens har stärkt regionernas ställning och märks bland annat i form av fler leverantörer på ramavtal – inom vissa regioner runt 50 – och halverade vinstmarginaler bland bemanningsföretagen. Regionerna tillämpar också vitesklausuler mer aktivt.
Enligt Konkurrensverket har förändringarna lett till minskat behov av direktupphandlingar, större leveranssäkerhet och undanträngning av oseriösa företag.
Rapporten pekar också på att centraliserade avrop gett ökad kontroll över inhyrning av personal.
Fler avtal med fasta priser och mer av elektroniska avropssystem är också tydliga förändringar.
–Ett sätt att öka kontrollen och minska risken för otillåtna direktupphandlingar är ökad användning av elektroniska avropssystem. Det skulle sannolikt också minska riskerna för korruption. Större nationell samverkan när det gäller hyrpersonal till vården skulle också kunna innebära fördelar. Inte minst när det gäller samordning av system och rutiner för uppföljning och avrop, säger Rikard Jermsten, generaldirektör för Konkurrensverket.
Enligt Konkurrensverket finns flera utmaningar med nationell upphandling för vårdbemanning som att klara leveranssäkerhet i alla regioner och hitta en modell för att differentiera ersättning beroende på uppdraget.
Men samtidigt ser myndigheten möjligheter att använda erfarenheter från pandemin och framhåller Socialstyrelsens arbete med nationella inköp av skyddsutrustning.
”Enligt Konkurrensverket är det för tidigt att utvärdera erfarenheterna från dessa nationella inköpsprocesser då pandemin fortfarande pågår, men vi kan konstatera att det visat sig vara möjligt att på mycket kort tid ställa om till nationella inköp med flera regioner och myndigheter i samverkan.”, skriver myndigheten.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer