Styrelsen för LO presenter en rad åtgärder för att begränsa vinsterna i välfärden. Målsättningen är att garantera en offentligt finansierad välfärd av hög och jämn kvalitet utifrån en non profit-princip.
Löntagarorganisationen vill avskaffa lagen om valfrihetssystem, LOV. Kommuner och landsting bör ha rätt att avgöra omfattningen på etablering av fristående aktörer inom vård, skola och omsorg.
Som förste vice ordförande i LO har Tobias Baudin lett arbetet i välfärdsutredningen. Han konstaterar att åtta av tio svenskar vill att skattepengar som är avsedda för välfärd också ska gå till välfärd – och att eventuella övervinster ska återinvesteras i verksamheten.
– Med vårt förslag vill vi säkra att privata aktörer inte gör en ekonomisk vinst på bekostnad av människors välfärdskvalitet.
Vinstuttagen ska begränsas genom att göra en ny typ av bolag, så kallade samhällsbolag, till huvudregel för privata aktörer inom den offentligt finansierade välfärden. I de hårt reglerade samhällsbolagen begränsas vinstuttagen till motsvarande statslåneräntan plus en procent på det totala kapitalet.
– Undantag från huvudregeln ska bara kunna göras genom särskilda driftavtal, som tecknas av kommunen och landsting.
Utspelet har mött kritik från bland andra Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström:
– Måtte det inte få genomföras! Förslaget speglar en syn på marknadsekonomin som borde höra till ett förgånget 1970-tal till.
På LO:s önskelista står även tydliga krav på bemanning och på personalens utbildning. Öppna böcker innebär att varje skola, vårdcentral och äldreboende måste redovisa sin ekonomi. En certifiering ska garantera utförarnas kompetens, seriositet och långsiktighet.
LO vill dessutom öka statsbidragen till välfärdssektorn och instifta ett nationellt välfärdsråd.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer