Inköpsavdelningarna i Aneby, Eksjö, Nässjö, Sävsjö och Vetlanda kommuner bildade för två och ett halvt år sedan Höglandets affärsstrategiska råd. Hittills har man samarbetat i ett tiotal upphandlingar:
– Gemensamma upphandlingar sparar tid i och med att en person upphandlar för alla deltagande kommuner samtidigt som ökade volymer förhoppningsvis bidrar till bättre priser och villkor, säger Jörgen Frej, upphandlingssamordnare i Sävsjö kommun.
Den senaste höglandsgemensamma upphandlingen, där de fem kommunerna i det affärsstrategiska rådet fick sällskap även av Tranås, var mycket lyckad. Kostnaderna för sjuk- och förbandsmaterial har kunnat pressas rejält:
– Vi ser besparingar på mellan 30 och 50 procent – allt beroende på hur de olika kommunernas gamla avtal såg ut.
Hur är det möjligt att kapa notan så pass mycket?
– Vi drar nytta av en ny marknadssituation samtidigt som vårt samarbete sannolikt hjälper leverantören att göra logistikmässiga besparingar.
Avtalet, som började gälla vid årsskiftet, är tecknat för två år med option på ytterligare två år. Den sammanlagda inköpsvolymen är cirka 10 miljoner kronor.
Jörgen Frej har genomfört upphandlingen tillsammans med medicinskt ansvariga sjuksköterskor i de aktuella kommunerna. Han berättar att planeringen inför upphandlingen påbörjades för ungefär ett år sedan:
– Första steget var en marknadsanalys och därefter har vi sett över kommunernas behov för att kunna skapa ett gemensamt sortiment på ungefär 240 produkter.
I våras inleddes det egentliga upphandlingsjobbet. Avtalet med Onemed Sverige tecknades i höstas – något som kunde göras utan överprövningar.
Till de tidigare upphandlingar som de småländska kommunerna gjort tillsammans hör bland annat fordon, tolk- och översättningstjänster, läromedel samt skanningtjänster.
– Vid fordonsupphandlingen, som utfördes av Nässjö kommuns inköpare, användes livscykelanalys – något som då inte var helt vanligt.
Bland de gemensamma upphandlingar som nu är på gång nämner Jörgen Frej försäkringar, packsystem för matdistribution och mottagande av ensamkommande flyktingbarn.
Det fördjupade samarbetet innebär mer än kvalitetsmässiga vinster och ekonomiskt mer fördelaktiga inköp för kommunerna. Upphandlarna har dessutom skapat ett lokalt forum för utbyte av erfarenheter och information:
– Vi träffas sju åtta gånger per år och det är mycket givande, avslutar Jörgen Frej.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer