När vi ses på Teams har det gått ungefär två veckor sedan Mikael Nordström började sitt nya jobb som upphandlare på Luleå tekniska universitet.
Teamet består i dagsläget av fyra upphandlare och en konsult som tillsammans köper in av allt från forskningsutrustning till förbrukningsartiklar och diverse tjänster kopplade till universitetets verksamhet.
– Vi arbetar inte kategoristyrt och har ingen teamledare, utan fördelar uppdragen sinsemellan. Det finns därför stora möjligheter att själv påverka och nischa in sig inom olika områden. Universitetsmiljön är inspirerande att jobba inom och man får komma i kontakt med många spännande saker, säger Mikael Nordström.
Tidigare var han inköpare på ståljätten SSAB men saknade att få arbeta med LOU. Någon han gjort i sin tidigare roll på Luleå kommun.
– Jag trivdes bra, men ville tillbaka till att driva upphandlingar. Jag gillar komplexiteten, stimuleras av att stångas med LOU och att ingen dag är den andra lik.
Klivet från industri till akademi är stort på flera sätt, menar Mikael Nordström som uppskattar att nu få jobba med utbildning och forskning.
– Jag tycker om att ha kontakt med många olika typer av människor, på stålverket fick jag lära fabriksarbetare nya processer. Nu möter jag andra typer av beställare, konstaterar han.
Trots SSABs storlek fanns en väldigt tydlig familjär känsla, något som Mikael kände sig bekväm i.
Innan han sadlade om till upphandlare jobbade han nämligen som målare i pappans firma i 15 år.
– Det var egentligen inget aktivt val att börja i företaget utan det blev mest att jag halkade in efter gymnasiet. Jag ångrar inte mitt beslut att bli målare, men när pappa gick i pension kändes det naturligt att kliva av och testa något annat.
Offentlig upphandling hade han varit i kontakt med, fast från andra sidan.
– Det kändes som ett framtidsjobb och något som jag ville lära mig mer om. Även om jag bara hade skrapat på ytan tror jag det är nyttigt att jag har leverantörsperspektivet med mig.
Han valde gå en tvåårig YH-utbildning till inköpare. Först läste han till logistiker på samma skola men när han märkte att inköp och supply management tilltalade honom mer valde han att komplettera med den.
– Mellan första och andra året fick jag sommarjobb som operativ inköpare på skogsföretaget SCA. Det var en värdefull erfarenhet som gav mersmak och gjorde att jag senare tog chansen att jobba på SSAB i en liknande roll.
Efter examen fick Mikael jobb som inköpare på Luleå kommun. Under utbildningen hade han praktiserat i grannkommunen Boden.
Och det var då den starka känslan för LOU föddes, känslan som nu alltså tagit honom tillbaka till offentlig upphandling.
– Jag har Bodens kommun och Luleå kommun att tacka för mycket, som introducerade mig till ett utmanande, komplext och roligt arbete. LOU kan verka fyrkantigt och motsträvigt, men för oss som arbetar med det dagligen är det fyllt av möjligheter.
Som relativt ny i branschen har det varit viktigt för Mikael att testa inköp ur olika perspektiv för hitta sig själv i yrkesrollen.
– I slutet av dagen landar jag i att offentlig upphandling är det som ger mig mest stimulans och tillfredsställelse. Jag brukar säga att LOU är som en magnet som drar till sig mig, utbrister han.
Fritiden handlar mycket om sport för Mikael, som beskriver sig som “en missbrukare av premier league-fotboll”. Han har själv spelat fotboll i hembyn Unbyns fotbollslag hela sitt liv, och har hand om klubbens kommunikation.
– Jag skriver texter, lägger ut info om spelare och matcher på Instagram, designar prints och posters med mera. Jag lägger nog ner orimligt mycket tid på skapandet men det är en rolig sidohobby och mitt sätt att koppla bort och hämta energi.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer