Enligt Region Kronoberg har den långa handläggningstiden gett en merkostnad på 25 miljoner kronor när ett nytt, stort avtal för busstrafiken fördröjs med ett halvår.
I anmälan till JO söker regionen nu prövning om domstolen eller enskild tjänsteperson ska klandras.
-Det får stora ekonomiska konsekvenser med så lång handläggningstid och här kände vi ett behov av att markera. Förvaltningsrätten i Växjö anger 2-3 månader som handläggningstid. Nu tog det närmare 9 månader – dessutom fick vi muntligt besked om att dom troligen skulle komma före jul ifjol och istället blev det först 18 mars i år, säger Pär Welander, trafikdirektör vid Region Kronoberg.
Kunde ni ha inlett upphandlingen tidigare?
-Jag har svårt att se att det skulle vara problemet. Vi måste ändå kunna lite på de ledtider som anges. Det är också en avvägning där vi vill gå ut med ett så aktuellt underlag som möjligt, inte minst beroende på att teknikutvecklingen går så snabbt.
Region Kronoberg pekar särskilt på de fem månader det tog för domstolen att återuppta skriftväxlingen i de båda målen.
Upphandling24 har tagit del av Förvaltningsrätten i Växjös svar till JO som andas både självkritik och en vädjan om förståelse att domstolen varit överhopad av mål.
Ansvarig domare och enhetschef beklagar i en bilaga den långa handläggningstiden.
Lagman Claes Mårtensson, ny som chef för Förvaltningsrätten i Växjö sedan i höstas, pekar på domstolens arbetsbelastning men att man arbetat framgångsrikt under första halvåret med att minska antalet mål som väntar på handläggning.
Domstolen har infört en ny organisation med enhetsindelning och viss specialisering som ska borga för en snabb och effektiv handläggning.
Claes Mårtensson skriver till JO att handläggningen av upphandlingsmålen tagit för lång tid. Han är samtidigt hoppfull om ”bättring”.
”Min slutsats är att domstolen nu vidtagit sådana åtgärder att risken för att mål, av förturskaraktär eller inte, ska bli liggande så långe som de nu aktuella målen, har minskat högst avsevärt. Alla mål ska kunna avgöras inom den tid som deras innehåll kräver.”
Förvaltningsrätten har fram till nu haft en arbetsordning som angett att upphandlingsmål behandlas med förtur. Sedan 1 juli gäller ny lagstiftning med krav på att upphandlingsmål handläggs skyndsamt i domstolarna.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer