Fairtrade Sverige har utsett Lund till 2014 års Fairtrade city. Kommunen beskrivs som ett föredöme i fråga om konsumtion av rättvist handlade produkter och det strategiska arbetet med detta.
Prisjuryn noterar att målsättningen för den etiska konsumtionen är ambitiös. Styrgruppen har en både tydlig och välarbetad handlingsplan med bland annat uppföljning av inköpsstatistik och utbildningar för olika målgrupper.
Anders Almgren, kommunstyrelsens ordförande, är glad över utmärkelsen:
– Den är ett bevis på att det långsiktiga och resultatinriktade arbete vi har bedrivit i kommunen ger effekt.
Sedan år 2006 har kommunen stadigt ökat sin upphandling av rättvisemärkta produkter. Andelen kaffe har ökat från 0,77 till 88 procent, te från 6,5 till 66 procent, bananer från 0 till 50 procent.
Målsättningen är att 100 procent av kaffe, te, banan, kakaopulver, drickchoklad för automat, fotbollar, vitpeppar och svartpeppar ska vara Fairtrade-märkta år 2016.
– Som ordförande för Fairtrade city-arbetet är jag mycket stolt över denna utmärkelse, säger Ulf Nymark. Vi Lundabor kan vara med och påverka arbetsvillkor och miljö, inte bara här hemma, utan också i andra delar av världen.
Eskilstuna, Malmö och Karlstad hör till de kommuner som under senare år fått denna utmärkelse.
Lund vinner på etiska inköp
Lund har varit en Fairtrade city sedan år 2007. När kommunen nu prisas som årets rättvisestad är det för ett ambitiöst och strategiskt arbete som lett till en stadigt ökande etisk konsumtion.
| 2015-03-12
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer