Anna Ulfsdotter Forssell har bevakat antalet överprövningsmål under lång tid och visste att 2021 skulle innebära en minskning.
Av Sveriges domstolars årsredovisning framgår att inkomna LOU-mål minskade i alla instanser – med 30 procent i förvaltningsrätterna, 38 procent i kammarrätterna och 37 procent i Högsta förvaltningsdomstolen.
-Att antalet LOU-mål, som Domstolsverket kallar dem, hade minskat med så mycket som 30 procent var en överraskning även för mig. Jag trodde att minskningen skulle hamna på cirka 22 procent, säger Anna Ulfsdotter Forssell, som driver advokatbyrån Ulfsdotter Law.
Hon delar Domstolsverkets analys och lyfter själv fram fyra faktorer: konjunkturen, ökad dialog, tydligare praxis och höjd kunskapsnivå.
–Trots pandemin har vi haft en högkonjunktur i landet och det brukar leda till ett minskat intresse att delta i offentliga upphandlingar. Det har vi sett tidigare så det är ett känt faktum, säger Anna Ulfsdotter Forssell.
Hon ser ökad dialog i allmänhet med RFI:er och upphandlingsdokument som går på remiss som viktigt.
-Jag är så nöjd med att upphandlande myndigheter/enheter och leverantörer i allt större utsträckning ”talar” med varandra inför en förestående upphandling. När den upphandlande myndigheten/enheten öppnar upp för dialog och leverantörerna är aktiva skapas de bästa förutsättningarna för en lyckad upphandling. De deltagande parterna lär av varandra och det är super. Jag tror och hoppas på att detta är en bidragande orsak till den stora minskningen av antalet mål.
Anna Ulfsdotter Forssell menar också att tydligare praxis haft betydelse. Klargöranden från EU-domstolen, Högsta förvaltningsdomstolen och kammarrätterna gör att leverantörer avstår från att ansöka om överprövning.
Hon tror att högre kompetens bidragit till minskningen av mål
-Kurser, seminarier och konferenser inom upphandlingsområdet är vanligt förekommande och mycket populära. Jag tror att denna utbildningssatsning leder till bättre upphandlingsdokument och bättre anbud. Den höjda kunskapsnivån har säkert också bidragit till det minskande antalet mål.
Anna Ulfsdotter var under 2017-2018 av regeringen utsedd särskild utredare i den så kallade Förenklingsutredningen (SOU 2018:44) med delförslag som nu är lagstiftning sedan 1 februari i år.
I uppdraget som särskild utredare ingick också att föreslå regler som skulle minska antalet överprövningsmål. Ansökningsavgifter och processkostnadsansvar var ett par förslag,, men dessa har inte fått politiskt stöd utan istället finns förslag om bland annat preklusionsfrister.
-Det är intressant att notera att minskningen av antalet överprövningsmål blev verklighet ändå. Det är bra att antalet mål minskar – nu hoppas jag bara på att de mål som finns i förvaltningsrätterna avgörs snabbare. En dröm för oss på området vore att få veta när en dom eller ett beslut kan påräknas. Det är den bristande förutsebarheten om när ett avgörande meddelas som ställer till med problem på marknaden.
-Eftersom det nu, sedan den 1 februari 2022, finns en laglig möjlighet att direktupphandla vid överprövning är det än viktigare att de upphandlande myndigheterna/enheterna får veta när en dom kan tänkas komma. Här hoppas jag på en dialog mellan myndigheter/enheter och domstolarna, avslutar Anna Ulfsdotter Forssell.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer