I ett pilotprojekt har Malmö stad i fem upphandlingar ställt sociala villkor och tillämpat vita jobb-modellen. Till de sociala villkoren hör krav på att de anlitade leverantörerna under kontraktstiden ska anställa 1-2 långtidsarbetslösa.
Leverantörerna ska även erbjuda kollektivavtalsenliga villkor. För att undvika svartarbete omfattas eventuella underentreprenörer av samma regler – och det är huvudentreprenören som ska se till att regelverket följs.
– Vårt arbete med den offentliga upphandlingen har visat att det går att ställa sociala krav för att motverka lönedumpning, främja sysselsättning för arbetslösa och ett sunt näringsliv, säger Andreas Schönström, arbetsmarknadskommunalråd i Malmö stad, som noterat intresse för modellen från andra kommuner.
Kommunstyrelsen har nu beslutat att vita jobb-modellen och sociala villkor ska används i alla större tjänsteupphandling i Malmö stads förvaltningar och helägda kommunala bolag. En stödfunktion inrättas. Avsteg från dessa principer måste det motiveras.
Lari Pitkä-Kangas, kommunalråd med ansvar för konsument, stadsekologi och utveckling, säger att Malmö visst kan påverka:
– Därför är det en självklarhet för mig att vita jobb-modellen nu växlas upp och börjar användas i stor skala i stadens upphandlingar.
Slutrapporten från Malmö stads pilotprojekt finns här.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer