Därmed fastställs Kammarrättens dom att det rör sig om ett byggentreprenadkontrakt som borde ha upphandlats enligt LOU.
Avtalet mellan Malmö stad och ett fastighetsbolag om projektet Spiran slöts för två år sedan med ett beräknat värde på över 300 miljoner kronor Tanken var att det skulle garantera 133 lägenheter för hemlösa under en 20-årsperiod.
Från oppositionshåll i Malmö har kritiken varit hård – både mot avtalet som sådant och kommunens val att inte acceptera domar i förvaltningsrätten och kammarrätten.
– Enorma summor har slösats bort liksom enormt mycket arbetstid för de anställda på förvaltningen. Nu finns det så klart en risk för skadestånd. Om Malmö stad bara hade följt lagen om offentlig upphandling från början så hade den risken inte funnits, säger Helena Nanne, moderat kommunpolitiker i Malmö, till Sydsvenskan.
Styrande Socialdemokraterna fick med sig Liberalerna på en begäran om prövningstillstånd i högsta instans efter en märklig kohandel där S gick med på att bredda det planerade boendet till att främst gälla studentboende.
Att minska risken för skadestånd har varit avgörande för att Malmö stads politiska ledning drivit ärendet så långt som möjligt juridiskt.
Hänvisningen till lagens hyresundantag har underkänts av domstolarna eftersom Malmö stad varit delaktig i projekteringen av fastigheten.
-Vi får acceptera detta. Nu återstår att hitta nya lösningar i hemlöshetsfrågan, för behovet finns fortfarande oavsett om Spiran blir av eller inte, kommenterar S-kommunalrådet Sedat Arif för Skånska Dagbladet.
-Att överklaga frågan har inte varit en ideologisk linje driven av Socialdemokraterna utan det har vi gjort på rekommendation av kommunens jurister, då det inte stått klart hur lagen ska tolkas.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer