Upphandlingsutredningen presenterar många goda idéer, men få konkreta förslag som leder till lagändringar. Det konstaterar SOI, Sveriges Offentliga Inköpare, i sitt remissvar. Eftersom det praktiska genomförandet ligger på flera olika myndigheter menar organisationen att det finns en reell risk för att idéerna blir kvar på idéstadiet.
Björn Bergström, ordförande för SOI, tycker att utredningen har arbetat bra, uppsökande och utåtriktat – och lämnat ett antal bra förslag. Han betonar dock att mycket arbete återstår:
– Det handlar inte minst om att någon ska ta om hand förslagen och omsätta dem i praktiken. En inte så liten fråga!
De flesta av förslagen tillstyrks. Höjda beloppsgränser för direktupphandling bedöms exempelvis som ett steg i rätt riktning, även om beloppsfrågan inte är avgörande.
– SOI verkar för goda affärer. Det finns i våra ögon ingen skillnad på en affär som är liten eller stor.
Ett väl fungerande upphandlingsstöd ses som den pusselbit som möjliggör genomförandet av utredningens förslag i praktiken. SOI anser att en självständig myndighet för upphandlingsfrågor är nyckeln till framgång. Detta förstås under förutsättning att myndigheten ges ett tydligt uppdrag och tillräckliga resurser.
Förslaget att utöka efterannonsering till att även omfatta förenklade upphandlingar samt redovisning av genomförda direktupphandlingar kräver mer administration. Det är därför av vikt att förenklingar genomförs.
Bara på en punkt går SOI riktigt på tvärs med utredningen. Man menar att betänkandet bör kompletteras med en utredning i syfte att nå en mer flexibel hantering vid nyttjande av ramavtal. Rangordning av leverantörer i ramavtal bedöms som ett hinder för den goda affären.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer