Striden om Stockholm mellan Evry och Tieto är nu avgjord. Högsta förvaltningsdomstolen beslutade den 13 november att inte bevilja prövningstillstånd till den juridiska batalj som stått mellan konsultjättarna.
Det innebär att det är kammarrättens beslut som gäller. Och det säger att Evry ska exkluderas efter sitt slarvfel, och i stället blir det den som rankades som tvåa i upphandlingen, Tieto, som tar hem affären.
Kammarrätten fastställde tidigare i vår den dom som förvaltningsrätten meddelade redan i februari och ger Tieto, som hamnade på andra plats i upphandlingen, rätt.
Domstolarna är eniga om att Evry gjort fel i den obligatoriska delen av upphandlingen.
I förfrågningsunderlaget anges att när leverantörer lämnar in en ansökan som en grupp måste de också bifoga en kopia av ett samarbetsavtal där det fastställs vilka personer som har rätt att företräda gruppen. Evry har lämnat anbud som en grupp bestående av Evry AB och Evry Norge AS och visserligen lämnat in ett samarbetsavtal men utan att ange vilka personer som företräder gruppen.
Den missen kom att stå Evry dyrt eftersom avtalet med Stockholms stad är värt runt tre miljarder kronor, och domen slog fast att bolaget inte längre är kvalificerat att vara med i utvärderingen och att staden nu måste göra en rättelse.
I veckan presenterade parterna till slut sitt nya avtal. Det Tieto ska leverera är gemensam it-service till stadens förvaltningar och bolag. Där inkluderas arbetsplatstjänster, server- och applikationsdrift samt service desk. Avtalet gäller till och med den 31 december 2023 med möjlighet till förlängning i upp till sex år. Stockholms stad konstaterar också att avtalet är ett led i stadens arbete för att nå visionen om att Stockholm ska bli världens smartaste stad till år 2040, och för det krävs en ”modern it-infrastruktur och tillgång till digitala verktyg och tjänster som svarar mot medarbetarnas behov”.
– Det är glädjande att vi nu kan starta arbetet med att införa nästa generations it och få en modern it-service på plats, säger Stockholms stads it-direktör Ann Hellenius till Computer Sweden.
Tieto kommer nu att ersätta den tidigare leverantören, som först var Volvo IT, en verksamhet som sedermera köptes upp av indiska HCL, och som nu alltså successivt ska fasas ut.
– Vi ska påbörja själva införandet och den första delen beräknas ta cirka sex månader, så från och med sommaren 2018 ska vi vara igång och det arbetet kommer att pågå in i 2019, säger Ann Hellenius.
Staden valde alltså Evry i första hand, men som vi har skrivit tidigare gjorde ett formaliafel att notan riskerar att bli drygt 900 miljoner kronor dyrare sett över hela perioden. I alla fall om man utgår från de prisnivåer som angetts i anbuden.
Hur mycket räknar ni med att det kommer att kosta per år?
– Det här är en behovsstyrd leverans av moderna digitala tjänster utifrån olika verksamheters behov. Det beror lite på hur mycket som beställs och av vem. Det är ett stort avtal där alla förvaltningar och bolag är med, allt exklusive den pedagogiska verksamheten.
Hur känns det att inte ha fått teckna avtal med det som var ert förstaval?
– Det skiljde bara en kvalitetspoäng mellan nummer ett och numer två. Vi är mycket nöjda. Det viktiga är att staden kan komma igång nu och att vi kan se till att vi får moderna arbetsplatser till våra förvaltningar och bolag. Uppenbarligen gjorde man olika juridiska bedömningar. Det är viktigt för staden att det inte blir några slarvfel. Staden genomför många och stora upphandlingar och gör omfattande prövningar och här hade vi fyra fullgoda anbud som mer än väl uppfyllde stadens krav.
Att Tietos bud i anbuden var så pass mycket dyrare än Evrys kommenterar Ann Hellenius så här:
– De siffrorna är fiktiva och bygger på en modell för att göra anbud. Det vi kan konstatera är att det här nya avtalet ger oss ett lägre pris än det avtal vi har idag, säger hon.
Det nya avtalet ska alltså inte jämföras med Evrys uteblivna avtal, men när det gäller att jämföra med det gamla avtalet med HCL går det bra att komma med uppskattade siffror.
Hur mycket billigare är Tieto än HCL?
– Det beror lite på hur man räknar på det, men tittar man på totalen så ligger det 5–10 procent lägre, så ser man på det totala värdet kan det handla om 100 miljoner kronor, och det gör stor skillnad för staden.
Och hos Tieto är det så klart mungiporna uppåt efter att man efter alla rättsliga turer nu har tagit hem slaget om Stockholm.
– Stockholms stad har höga ambitioner och lägger stort fokus på digitalisering med en rad satsningar för att bygga en smart och hållbar stad. Vi är mycket stolta över att få vara med på den resan och bidra till att utveckla verksamheten så att staden ska kunna erbjuda de bästa tjänsterna till sina medarbetare och invånare, säger Mats Brandt, chef för offentlig sektor på Tieto i Sverige.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer