– Börja med att ställa dig frågan ”vad kan jag erbjuda en mentor?”. Det handlar om att ta fram det goda i en själv, som att ”jag är positiv” eller ”jag vill mycket”. Har du inte den självkänslan kan det vara svårt att ta dig an en mentor, säger karriärcoachen Nina Jansdotter.
När du kommit fram till vad du kan erbjuda är det dags att tänka efter vad du vill ha ut av mentorskapet, vad du har för mål och hur någon kan hjälpa dig att uppnå det.
Att specificera målen blir ännu viktigare om du tänkt dig att söka en mentor på egen hand och inte genom ett formellt mentorskapsprogram. Det kan till exempel vara att du vill bli chef inom ett år. För att få den tilltänkta mentorn intresserad bör du förklara varför du valt just honom eller henne, så personen känner sig utvald och inte som en av många tillfrågade.
Nästa steg är att komma fram till om du har några specifika önskemål kring en mentor om man ser till faktorer som bransch, ålder eller kön. Däremot är det viktigt att inte låsa fast sig i den idé man har, utan ha ett öppet sinne, förklarar Nina Jansdotter.
Men det är inte bara adepten som ska ha utbyte av mentorn – i den bästa av världar har båda utbyte av varandra.
– En mentor är någon som har erfarenhet av det som adepten står inför och som kan förstå adeptens situation. Det handlar främst om att kunna lyssna och stötta, men också om att våga utmana adepten så personen får stretcha sina egna gränser. Mentorn måste verkligen kunna lyssna på adepten och inte hålla föredrag om hur duktig han eller hon själv har varit under sin karriär, säger Gunnar Kihlblom som har mångårig erfarenhet av att utbilda och coacha chefer och mentorer.
För den som är intresserad av att få en mentor är det bästa att vända sig till sin närmaste chef eller personalchefen. Får du inte positiv respons, kan du alltid se dig om i ditt eget nätverk efter en mentor, förklarar Gunnar Kihlblom, men tillägger samtidigt att det är lättare att ställa krav på mentorn om man ingår i ett formellt program.
Kan man bli för gammal för att vara adept?
– I grunden är det en fråga om att vilja utvecklas. När man inte har den strävan, ja då passar man inte längre som adept. Rent åldersmässigt har jag inte sett någon adept som är 55 plus, men det finns säkert.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer