Av det kött som tillagas i Härnösands kommuns kök kommer 91 procent från svenska leverantörer. Det är betydligt mer än riksgenomsnittet. Importen hålls borta genom väl genomtänkta krav:
– Man kan till exempel ställa krav på att grisarnas svansar inte får klippas av, att djuren får gott om utrymme och strö att ligga på och att de inte rutinmässigt behandlas med antibiotika, säger Sofia Elmeholt, upphandlare på Härnösands kommun, till SVT Mittnytt.
Kommun delar även upp upphandlingen av livsmedel i mindre delar. Allt för att små, lokala leverantörer ska kunna vara med och lämna anbud.
I Vännäs vill man också göra det möjligt för fler att leverera livsmedel till kommunens kök. Därför har kommunen beslutat att upphandla vissa varugrupper fristående från Umeå kommuns ramavtal som normalt används.
– Vi är positiva till att kunna genomföra upphandlingen och erbjuda våra matgäster hållbara livsmedel samtidigt som vi med detta vill öka intresset för den mat som serveras, säger Emma Jakobsson, kostchef i Vännäs kommun.
Kommunen skiljer på detta sätt ut mejerivaror, nötkött och korv. Planen är att teckna ett fyraårigt avtal med start i mars 2016.
– Vi hoppas att den här upphandlingen ska gynna näringarna på landsbygden och bidra till en hållbar utveckling inom livsmedelsbranschen, säger Johan Söderling, kommunalråd i Vännäs.
Mer lokalproducerat på tallriken
Härnösands och Vännäs kommuner satsar på den mat som serveras till unga och gamla. Härnösand ligger långt över rikssnittet vad gäller närproducerat kött samtidigt som Vännäs nu ska bryta ut vissa varugrupper ur Umeå kommuns ramavtal för lokal upphandling.
| 2014-10-23
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer