Enligt Innovationsföretaget finns betydande risker med att konsultmäklare används på ett sätt som gör att LOU kringgås och att stora inköp görs helt utan offentlig insyn.
I en granskning har bransch- och arbetsgivarorganisationen – som är en del av Almega – kommit fram att marknaden för konsultmäklare ökat lavinartat sedan 2013.
Från ungefär 1 miljard kronor per år till 4,6 miljarder kronor förra året. Statistiken täcker ändå bara in företag med konsultmäkleri som huvudnäring och har därmed utrymme för ett betydande mörkertal.
-Innovationsföretagens undersökning visar att konsultmäklare används i allt större utsträckning av allt fler offentliga beställare, säger Magnus Höij, förbundsdirektör för Innovationsföretagen.
-Detta trots att upplägget med konsultmäklare kan vara djupt problematiskt och många gånger riskerar att passera gränserna för vad som är lagligt.
Mellan 2017 och -18 var dock ökningstakten för konsultmäklartjänster tio procent, betydligt lägre än tidigare.
Innovationsföretaget har funnit att 484 upphandlade myndigheter använt sig av konsultmäklare. Överlägset mest skedde det inom Region Stockholm med utgifter för nära två miljarder kronor under fjolåret.
I övrigt är ”tio-i-topp” en uppräkning av olika delar av offentlig sektor med stora inköpsvolymer som Arbetsförmedlingen, Trafikverket, Region Skåne och Göteborgs stad.
Innovationsföretagen menar i sin kritik att konsultmäklare i praktiken inte tar ansvar för produktion, resultat eller långsiktig innovationsförmåga genom att ofta fokusera helt på pris.
Organisationen ser också risker för godtycklig särbehandling av konsulter, vilket varit aktuellt i härvan kring digitaliseringstjänster inom Norrköpings kommun.
”Förfarandet medför också risk för att upphandlingar som borde vara offentliga blir privata – utan tillämpning av lagen om offentlig upphandling.”, summerar Innovationsföretagen i granskningen.
I den åtgärdslista som Innovationsföretagen vill se finns krav på att avtal som bryter mot LOU, eller rekommendationer från Konkurrensverket och Upphandlingsmyndigheten, måste säga upp snarast.
Organisationen vill även se tydligare myndighetsstyrning än det som presenterades för ett par år sedan genom rapporten ”Mellanhänder i offentlig upphandling.”
Två övriga förslag är att upphandlande myndigheter ser över sina rutiner för att säkerställa att LOU följs samt att SKR (tidigare SKL) drar igång en informationskampanj för att uppnå en förändring.
–Upphandling via konsultmäklare är numera en vanlig företeelse som påverkar hela konsultbranschen. Att lagar och regler efterlevs blir därmed av synnerlig vikt för att skapa förutsättningar för sund konkurrens och hållbar samhällsutveckling, konstaterar Helena Dahlberg, förbundsjurist på Innovationsföretagen.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer