Sedan början av oktober är Lena Mårdh projektledare på Miljömärkning i Sverige AB, som sköter märkningarna Svanen och EU Ecolabel.
Hennes uppdrag är att ta fram och genomföra en strategi som ska få offentlig sektor att använda märkningarna i större omfattning.
– Märkningarna gör kravställandet och uppföljningen både enklare och effektivare. Därför är jag lite förvånad att vi i Sverige inte har sett potentialen tidigare och att märkningarna inte användas i större utsträckning, säger hon och tillägger:
– I Norge och Danmark har man kommit längre genom till exempel tydligare styrning från beslutsfattare att använda märkningar i upphandlingar. I Sverige tycks vi tolka lagen striktare än i resten av Norden.
Att sprida kunskap och stötta enskilda upphandlare är konkreta arbetsuppgifter för Lena Mårdh, som tillhör av avdelningen för marknad och kommunikation.
– Ta gärna kontakt med mig så hjälper jag er att bli mer miljömedvetna i era affärer, uppmanar hon Sveriges upphandlare.
De senaste tre åren har hon varit hållbarhetsstrateg i Huddinge kommun och byggt upp en process för ett strukturerat och strategiskt arbete med hållbar upphandling.
– Jag har integrerat hållbarhet i alla kategoriplaner samt uppdaterat mallar och rutiner. Dessutom etablerat cirkulär ekonomi i upphandlingar och tagit fram flera standardiserade hållbarhetskrav, sammanfattar hon.
2018-2020 arbetade Lena Mårdh på Upphandlingsmyndigheten där hon utvecklade stöd och kriterier för att ställa krav på arbetsrättsliga villkor enligt kollektivavtal.
– Vi tog bland annat fram ett webbstöd för processerna. Vikten av tydlighet har jag nytta av i min nya roll på Svanen, säger Lena Mårdh, som också är en av de återkommande krönikörerna på Upphandling24:s systersajt Inköpsrådet.
Hållbarhetsfrågor ligger henne alltså varmt om hjärtat, något som uppväxten kan förklara.
– Mina föräldrar källsorterade långt innan de flesta andra. Kompisar som skulle slänga sopor blev förvirrade när de hittade en massa fack under diskbänken.
Lena Mårdh är utbildad klänningsskräddare och jobbade som säljare av textilier och handarbetsmaterial i olika butiker. För ungefär 10 år sedan sadlade hon om till upphandlare.
– Det var ett spännande sätt att utvecklas både i karriären och privat. Efter några år fick jag möjlighet att skapa processtrukturer för hållbara upphandlingar och insåg potentialen med området.
Lena Mårdh bor med sin man och tonårsson i södra Stockholm och beskriver familjen som miljömedveten utan att vara fanatisk.
– Men vi har ingen bil utan åker kollektivt, säger hon och tillägger att hon numera får utlopp för sitt intresse för textilier på fritiden.
– Jag älskar att sy, virka sticka och brodera. Just nu virkar jag en schal. Och det garnet är faktiskt växtfärgat, säger hon med ett skratt.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer