När Oskar Taxén talade på Upphandlingskonferensen valde han att visa att de nya sociala kraven i upphandlingslagarna gör att det finns vidgade möjligheter att ställa arbetsrättsrättsliga krav.
Han menar att upphandlingslagarna säger mycket om hur offentliga upphandlingar ska ske, för att skapa konkurrens och uppnå vissa samhälleliga mål. Upphandlingsprocessen ska ske med öppenhet, vara icke-diskriminerande och att ske med likvärdighet.
– Men det räcker inte med att titta på hur något ska upphandlas, det är också viktigt att se på vad som upphandlas och vilka villkor som kan ställas, säger Oskar Taxén.
Han ritar upp en enkel modell med ett mörkblått runt fält i mitten, omgivet av ett ljusblått fält och utanför det en stor vit yta. I mitten finns det kontraktet ska gälla och de primära krav som går att ställa. I det ljusblå fältet finns det som lagen omfattar och då handlar det om sekundära krav som har koppling till upphandlingen, som ska vara proportionella i förhållande till det som ska upphandlas. I den vita zonen ligger krav som saknar koppling till det som ska upphandlas och som kan ses som oproportionerliga.
Det som har skett med den nya lagen är att cirkeln har vidgats, att det nu finns krav som går att ställa, som Konkurrensverket tidigare såg som olagliga. Och de exempel Oskar Taxén tar rör arbetsrätten.
Lagen ger i dag möjligheter att ställa krav enligt villkor i kollektivavtal. Men går det också att ställa krav på att leverantörer ska ge sina anställda heltidstjänster? Kan personalövertagande vara ett proportionerligt krav i ett förfrågningsunderlag?
Han tar ett exempel som gäller bussbranschen. Ett bussbolag driver delar av kollektivtrafiken i ett län. Efter några år löper kontraktstiden ut och det är dags för en ny upphandling. En viss oro sprider sig bland personalen. Vad händer med oss om något annat bolag vinner upphandlingen? Kommer vi att få behålla jobben, men byta arbetsgivare? Kommer det vinnande bolaget att ta in egen personal?
Frågan är då: Får ett förfrågningsunderlag innehålla krav på att bolaget som vinner kontraktet ska ta över personalen från den leverantör som mister uppdraget?
– Tidigare har konkurrensverket sagt att krav på personalövertagande inte var förenligt med upphandlingslagstiftningen, och menade att det bland annat stred mot de upphandlingsrättsliga principerna, säger Oskar Taxén. Men nu sker en stegvis förändring bland jurister.
I förarbetena till de nya upphandlingslagarna står att läsa: ”Bestämmelserna överlämnar till den behöriga myndigheten att bedöma om det i upphandlingen ska ställas krav på övergång av personal eller inte.”
– Det betyder, säger Oskar Taxén, att det nu är möjligt för den upphandlande myndigheten att ställa krav på personalövertagande och att Konkurrensverket har backat från sin ursprungliga tolkning.
Av: Charlotte Cronquist
Jag skulle vilja veta på vilket sätt läget har förändrats i lagen? Det är (och har väl alltid varit) möjligt att ställa krav på övergång av verksamhet så länge det finns stöd i LAS. I övrigt torde det strida mot de grundläggande principerna att ställa kravet, både avseende nya och gamla LOU.
Alltså. För det första. Skilj på möjligheten att ställa krav på kollektivavtal och möjligheten att ställa krav på kollektivavtalsliknande villkor.
För det andra. Konkurrensverket skriver inte förarbeten. Så hur har verket kunnat “backa”? Källa på var Konkurrensverket har tagit ställning till personalövertagande? Beslut? Skrift?
Oskar Taxén (Kommunal) är tydligen “fake news”…
Det stämmer faktiskt inte att “I förarbetena till de nya upphandlingslagarna står att läsa: ”Bestämmelserna överlämnar till den behöriga myndigheten att bedöma om det i upphandlingen ska ställas krav på övergång av personal eller inte.”
En enkel genomsökning av Propositionen (2015/16:195) avslöjar att begreppet “övergång av personal” ger exakt 0 (noll) träffar. Är det Kommunals remissvar som han hänvisar till, eller?
Är det inte så att personal ska tas över om det är en leverantörsbytet innefattar en verksamhetsövergång enligt den arbetsrättsliga lagstiftningen?
Frågan är väl hur saken bedöms om det inte skulle vara fråga om en verksamhetsövergång och den upphandlande myndigheten har ställt krav på övertagande av personal? Tror inte någon blev klokare, sorry.