Redan finns röster om magert innehåll i det utkast till lagrådsremiss som regeringen gick ut med i mellandagarna med förslag som främst begränsas till skyndsamhetskrav och preklusionsfrist.
SKL Kommentus chefsjurist Åsa Edman – en av deltagarna i expertpanelen vid den kommande konferensen – är kritisk mot att regeringens nej-lista är desto längre.
-Det är bra att klagandens rätt att ta upp nya omständigheter i förvaltnings- och kammarrätten begränsas. Men ärligt talat hade jag förväntat mig mera pang för pengarna som regeringen, experter och remissinstanser har plöjt ner i tre offentliga utredningar, säger Åsa Edman med en bakgrund som huvudsekreterare i upphandlingsutredningen från 2013.
Hon har även varit knuten som expert till överprövningsutredningen från 2015 och förenklingsutredningen från 2018.
I panelen under den konferens som arrangeras av Inköpsrådet kommer även advokat Kristian Pedersen att delta.
Han anser att förslagen i huvudsak är en bra avvägning mellan olika viktiga intressen:
-Både leverantörers möjlighet att få upphandlingar prövade och upphandlande myndigheters och enheters behov av rättssäkra och effektiva rättsmedel. Jag hade dock gärna sett ett ännu större fokus på det som jag uppfattar som det största problemet i sammanhanget, det vill säga handläggningstiderna. Både att målen generellt sett tar för lång tid och att det i det enskilda fallet är så oförutsebart hur lång tid handläggningen kommer att ta.
-Den osäkerhet som det skapar, för upphandlande myndigheter och enheter, för leverantörer som tilldelats kontrakt och även för leverantörer som ansökt om överprövning, är skadlig för alla och motverkar goda offentliga affärer, säger Kristian Pedersen.
Förenklingsutredningens särskilda utredare, advokat Anna Ulfsdotter Forssell, kommer under konferensen att gå igenom regeringsförslaget och kommentera dess olika delar.
Senaste den 31 mars måste remissvar till förslaget lämnas in.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer