Det är tydligt att fyrpartisamarbetet – S, MP, C, L – för närvarande lagt en våt filt över upphandlingsfrågor i riksdagen.
Totalt ett 40-tal yrkanden om upphandling hade klumpats ihop till finansutskottets betänkande FiU34 som var uppe för omröstning i riksdagen förra veckan.
Efter en dryg halvtimmeslång debatt blev beslutet att gå på finansutskottets linje och avslå samtliga förslag.
Det sker med hänvisning till att det pågår arbete inom de områden som motionerna tar upp som sociala kriterier, djurskydd och livsmedelsproduktion.
Från regeringshåll pekas på insatser inom Upphandlingsmyndigheten och med den nationella upphandlingsstrategin som behöver slutföras och utvärderas innan nya beslut kan bli aktuella i riksdagen.
Ett annat exempel är beredningen inom Regeringskansliet med sikte på lagstiftning som gör det obligatoriskt med tuffa djurskyddskrav vid upphandlingar av livsmedel.
På fem punkter gick upphandlingsförslag till omröstning i riksdagen, men i samtliga fall fick de partier som drev frågorna inte stöd från något annat parti.
Det gällde bland annat ett moderat initiativ för att lyfta fram funktions- och innovationsupphandling och Sverigedemokraternas linje om skärpta djurskyddskrav.
Bland oppositionspartierna finns en frustration över att upphandling får så begränsat utrymme i riksdagen.
-Värdet av den offentliga upphandlingen i Sverige motsvarar en sjättedel av BNP. Offentlig upphandling borde ta en betydligt större plats i debatten, säger Edward Riedl, riksdagsledamot för Moderaterna, som pekar på trenden med allt färre anbud per upphandling som ett samhällsproblem.
På den andra politiska kanten är Vänsterpartiet kritisk mot hur riksdagen hanterat partiets förslag om begränsningar av antalet underleverantörer i offentliga upphandlingar.
-Det är en besvikelse att finansutskottet inte ens tar upp frågan ordentligt, säger Ulla Andersson, Vänsterpartiet, som menar att striktare ansvarsfördelning mellan en huvudentreprenör och dess underleverantörer kan leda till färre arbetsplatsolyckor.
På den punkten gav Socialdemokraternas Gunilla Carlsson ett besked i riksdagsdebatten. Regeringen till hellre se en skärpning av arbetsmiljölagstiftningen än att upphandlingar ska reglera antalet underleverantörer.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer