Bussarbetsgivarna och Kommunal har slutit nytt avtal för bussbranschen. Samtliga konfliktåtgärder är återtagna och att trafiken kommer successivt att börja rulla på de drabbade linjerna.
Kommunal har, i likhet med Seko på tågsidan, krävt förändringar vid hantering av personal vid entreprenörsbyten. Det nya avtalet innehåller inslag av ökad dialog i samband med upphandlingar i syfte att minska de anställdas oro för anställningstryggheten.
– Det känns bra att vi nått en överenskommelse för att minska oron vid upphandlingar samtidigt som vi har tryggat den fria anställningsrätten, säger Peter Jeppsson, vd för Bussarbetsgivarna och Transportgruppen som är en samarbetsorganisation för arbetsgivar- och branschförbund inom transportnäringen.
En nämnd för entreprenörsbyten kommer att inrättas. Det innebär att representanter från centralt håll kommer att följa hur företagen sköter personalfrågorna vid entreprenörsbyten och vilka effekter de nya avtalsregleringarna får.
– Den nämnd som nu inrättas ger ordning och reda, säger Annelie Nordström, ordförande för Kommunal. Det är en stor seger för anställda i en utsatt bransch.
Peter Jeppsson är också nöjd med avtalet:
– Vi har nu ett avtal som båda parter accepterar och som skapar långsiktiga förutsättningar för bussbranschen att växa och utvecklas.
Det är ännu inte helt klart när all trafik går enligt tidtabell. Större delen av den trafik som varit uttagen i strejk kommer att börja rulla under fredagen.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer