Robotar används för att effektivisera produktionen och minska de anställdas arbetsbelastning. I offentlig sektor har automatiserade beslut blivit allt vanligare.
Men vad händer med arbetsmiljön? Det ska Kristina Palm, professor i arbetsvetenskap vid Karlstads universitet, undersöka i ett nytt treårigt forskningsprojekt.
– Vi ska studera vad som händer när man inför en chatbot, en kollaborativ robot eller en humanoid robot som kollega på arbetsplatser i offentlig och privat sektor, säger hon enligt ett pressmeddelande från Afa Försäkring, som finansierar projektet.
Med start i november 2022 studerar forskarna vad som händer på arbetsplatser i kommuner, industrin, handeln och i banker.
Medarbetarna som har en robot som kollega förses med ett armband som mäter stress och en kamera som registrerar känslomässiga reaktioner i deras ögon och ansikte.
– Därefter ska vi intervjua personerna och tillsammans med dem titta på den insamlade datan. Då kommer vi att kunna be dem beskriva vad i interaktionen med roboten som framkallade de registrerade känslorna, säger Kristina Palm.
Hennes förhoppning med forskningsprojektet är att arbetsgivare ska förstå att när man inför en robot på en arbetsplats så påverkar det arbetsmiljön.
– Många gånger tänker man nog att en robot kommer att effektivisera, utan att se kopplingen till arbetsmiljön, säger Kristina Palm.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer