Beslutet om den nya definitionen togs av regionstyrelsen tidigare i veckan och skånsk press var snabb med att plocka upp det hela.
”Pitepalt och Västerbottenost är närproducerat – men inte röda pølser från Danmark eller rågbröd från Bornholm.”, skriver Kristianstadsbladet och Sydsvenskan har rubriken ”Nu är renfärsen från Sapmi närproducerad i Skåne”.
Även tidigare har Region Skåne brottats med definitionen av närproducerat och fick då backa från ett förslag att täcka in nästan hela Götaland och Danmark.
Att gränsen för närproducerat nu sätts så brett motiveras av regionen med den handlingsfrihet som Upphandlingsmyndigheten ger att definiera området utifrån respektive upphandlande myndighets förutsättningar.
Region Skåne betonar också i beslutsunderlaget behovet av att köpa in närproducerade livsmedel för att med nuvarande priser nå miljömålen och klara en hög kvalitet på sjukhusmåltiderna.
Ekologiska livsmedel är huvudalternativet men ratas i allt högre utsträckning – bland annat på grund av priserna.
Andelen ekologiskt sjönk kraftigt ifjol med 10 procentenheter till 37 procent av alla livsmedelsinköp, vilket tas upp i Region Skånes miljöredovisning.
Miljöpartiet i Region Skåne är kritisk mot utvecklingen, även om man pekar på att det i grunden finns goda intentioner med att försöka upphandla närproducerat och även i perspektivet att öka Sveriges självförsörjningsgrad.
-Men med det sagt så konstaterar vi att upphandling utifrån geografi inte fungerar. Det har tagit Alliansen fyra år att komma fram till att hela Sverige ska räknas som närproducerat, fast geografiska krav inte kan ställas i upphandlingarna. Samtidigt har styret prioriterat ner ekologiska livsmedel i regionens verksamheter.
-Risken är att ett alldeles för stort fokus på närproducerade livsmedel gör att andelen ekologiska livsmedel sjunker ännu mer, när vi behöver både närproducerade och ekologiska livsmedel, säger Mätta Ivarsson, gruppledare för MP i Region Skåne.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer