För leverantörer till inköpscentraler som SKI och Statens inköpscentral är det ingen nyhet att betala provision på ramavtalsavropen. Upphandlingsprovisioner har även nått kommunal nivå.
Svenskt Näringsliv pekar i en rapport (pdf) på att systemet används i kommuner som Göteborg, Varberg, Västerås och Växjö. Provisionsnivån ligger vanligen på mellan en eller två procent av omsättningen på avtalet.
Kommunerna får statistik över sina inköp och genom detta komplement till anslagsfinansiering även kapital att täcka upphandlingskostnaderna. Fast enligt Carina Centrén, regionchef vid Svenskt Näringsliv i Blekinge, kommer företagen i kläm:
– Vissa har till och med valt att avstå från att lämna anbud i upphandlingar för att de innehåller bonusar.
Karlskrona hör till de kommuner som använder provision för att delfinansiera upphandlingsenheten. Nyordningen infördes år 2007 och av enhetens budget på cirka fyra miljoner kronor kommer en femtedel från dessa avgifter som tas ut på vissa, dock inte alla, upphandlingar.
För leverantörerna innebär detta att man en gång om året måste summera och redovisa det totala värdet av sina leveranser. Även om det som regel inte handlar om jättebelopp fördyras administrationen, särskilt i de fall som underleverantörer som ska vara med och betala.
Svenskt Näringsliv kallar provisionen för bonus. I kommunal mun kan samma fenomen heta förvaltningsavgift eller avtalsadministrationsavgift.
Nej tack till provision
Inköpscentralernas provisionstänkande har spridit sig till flera av landets kommuner. Svenskt Näringsliv ogillar att företagen ska behöva administrera och betala bonuspengar för gjorda upphandlingar.
| 2014-04-28
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer