– Domstolen har efter en noggrann genomgång av materialet funnit att den aktuella upphandlingen är behäftad med sådana brister att den inte kan anses förenlig med gällande lagstiftning – upphandlingen behöver därför göras om, säger Johan Rick, domare i målet, i ett pressutskick.
Kommunen får därmed hanka sig fram med tillfälliga ”gatumöbler”, ett något trubbigt samlingsbegrepp för främst väderskydd vid busshållplatser och offentliga toaletter.
Den tidigare leverantören JC Decaux har under våren plockat bort de tidigare skydden. Det är samma företag om nu nått framgång i domstol (mål 4282-21) med sina invändningar mot den upphandling som Uppsala kommun genomfört i samverkan med Region Uppsala.
Koncessionsavtalet enligt lagen om upphandling av koncessioner, LUK, bygger på att leverantören för rätten att sälja reklamplats finansierar väderskydden och betalar en årsavgift som Uppsala kommun i den aktuella upphandlingen bestämt till minst en miljon kronor.
Enligt Förvaltningsrätten står det i strid med avgiftslagens bestämmelser om beslut av kommunfullmäktige med ett belopp som måste vara skäligt och fastställt på förhand.
Uppsala kommuns stadsbyggnadsdirektör Christian Blomberg säger att tidigare avtalskonstruktion var från början av 90-talet och att det därför varit nödvändigt med förändringar på flera punkter.
– Utifrån den nuvarande situationen kommer vi att analysera om kraven och utvärderingskriterierna i upphandlingen bör utformas annorlunda. Det är fortfarande viktigt att kommunen och i förläggningen skattekollektivet får en rimlig ersättning för den affärsverksamhet som koncessionen innebär,
– Vi kommer också att se över om utvärderingskriterierna för projektorganisation bör formuleras om i förhållande till övriga upphandlingskrav, säger han.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer