Dialog i ett tidigt skede av upphandlingsprocessen är nödvändigt för att stimulera innovation och nytänkande inom VA-branschen. Det visar en undersökning om offentlig upphandling som Varim, svensk vattenreningsindustris branschorganisation, har genomfört.
Robert Kingfors, generalsekreterare i Varim, anser att vi behöver en ny upphandlingskultur i Sverige:
– Den ”beröringsskräck” som sedan länge finns hos upphandlande myndigheter har resulterat i att det inte finns någon tradition av att hålla dialoger.
Dricksvattenförsörjningen och avloppsvattenreningen står inför stora investeringar för att klara klimatförändringar och skärpta miljökrav.
– Tidig dialog i upphandlingsprocessen stimulerar innovation och ökar konkurrensen, vilket kommer såväl kommuner som VA-abonnenter till godo, säger Robert Kingfors.
Han konstaterar att det inte finns några juridiska hinder för att genomföra dialoger. Tvärtom! De nyligen antagna EU-direktiven understryker betydelsen av dialog och kontakter mellan upphandlande myndigheter och leverantörer.
I sin undersökning låter Varim alla som deltar i VA-upphandlingar komma till tals.
– Driftpersonal, enhetschefer, upphandlare och företag är eniga om att det finns stora möjligheter att förbättra de offentliga upphandlingarna.
I Norge pågår ett utvecklingsprogram för att förnya den offentliga upphandlingen. Resultatet visar att tidig dialog lyfter upphandling. Varim vill därför delta i det pilotprojekt, baserat på de norska erfarenheterna, som Teknikföretagen och Sveriges Kommuner och Landsting föreslagit.
Norsk modell botar svensk beröringsskräck
Varim anser att det behövs en ny upphandlingskultur - som bygger på dialog. Upphandlande myndigheter har beröringsskräck enligt branschorganisationens generalsekreterare Robert Kingfors.
| 2014-09-03
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer