Stödet för arbetsrättsliga villkor från Upphandlingsmyndigheten utvecklas i en stegvis process. Nu har de publicerat ytterligare information om bland annat när villkor är nödvändiga att ställa, vad arbetsrättsliga villkor innebär och hur de ska utformas, samt hur leverantörer kan uppfylla villkoren.
Det finns nu information om hur villkor kan ställas för arbete och tjänster som utförs i och utanför Sverige. Utanför Sverige avser villkoren ILO:s (International Labour Organization) kärnkonventioner.
– Vi har tagit fram en FAQ med vissa vanliga frågor som i sin tur länkar vidare till de fördjupande dokumenten. Det finns också en översikt av vanliga begrepp och termer, säger Charlotta Frenander, jurist på Upphandlingsmyndigheten.
Upphandlingsmyndigheten har utvecklat en metodik för behövlighetsbedömning. Tanken är att metoden ska kunna användas för att bedöma när man enligt lagens mening behöver ställa arbetsrättsliga villkor.
Upphandlingsmyndigheten kommer i ett första steg att ta fram en metod för att kunna genomföra behövlighetsbedömningar utifrån de områden som är omnämnda i propositionen. Nästa steg är att undersöka fler branscher där det till exempel sker många upphandlingar, eller upphandlingar till stora belopp.
– Inom de områden där vi bedömer att det behövs, kommer vi arbeta med att ta fram villkor för lön, semester och arbetstid i dialog med arbetsmarknadens parter och andra intressenter. Vi vill även ta till vara och sprida goda exempel, säger Charlotta Frenander.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer