
Den 1 januari blev Barnkonventionen lag. Något som får konsekvenser även inom offentlig upphandling.
Vid varje upphandling ska det utredas och bedömas om den kan få konsekvenser för barn. Det gäller både om det påverkar ett enskilt barn eller barn i grupp.
Det kan exempelvis vara vid upphandlingar av skolbyggnader, hem för vård eller boende (HVB) eller andra produkter som ska användas av barn.
Vid alla åtgärder som rör barn ska barnets bästa komma i främsta rummet. Barn ska fritt kunna uttrycka sina åsikter och i förhållande till deras ålder och mognad ska dessa åsikter tas hänsyn till.
Den som fattar ett beslut som rör barn måste alltid kunna redogöra för hur barnets bästa utretts och har beaktats i beslutet. Barnets åsikter är en viktig del i bedömningen av barnets bästa.
Upphandlande myndigheter och enheter måste säkerställa att det finns kunskap om barnkonventionen i organisationen, enligt Upphandlingsmyndigheten.
Nya riktlinjer och handböcker kan behöva tas fram, eller uppdatera redan existerande, om hur konventionen kan tolkas och tillämpas när det gäller inköp.
Forum och arbetssätt för att ta in barns åsikter måste också skapas för att barns behov ska kunna beaktas vid upphandling.
Det finns många olika sätt att ta in barns åsikter, till exempel genom intervjuer med enskilda barn, skapa fokusgrupper eller barnråd med flera olika barn, eller skicka ut enkäter.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer