Det har under en period blåst snålt kring Renova som ägs av Göteborgs stad med kranskommuner. Avfalls- och återvinningsbolaget har bland annat anklagats för att ha varit dåligt på att skilja monopoluppdrag från konkurrensutsatta verksamheter.
När det nya aktieägaravtalet börjar gälla delas verksamheten därför i två olika bolag. Utöver moderbolaget Renova kommer Renova Miljö att drivas som ett dotterbolag.
Christer Lundgren, tf vd för Renova och Renova Miljö, säger att den nya organisationsstrukturen skapar förutsättningar för fortsatt samverkan i regionen:
– För att klara nationella och regionala mål krävs att vi i regionen samverkar och utvecklar en hållbar avfallshantering. Om vi samverkar över kommungränserna skapar vi förutsättningar för effektiva gemensamma lösningar.
Moderbolaget kommer att utföra direkttilldelade uppdrag. Direkttilldelning innebär att ägarkommunerna lämnar uppdrag utan offentlig upphandling. Uppdrag från företag, kommuner och verksamheter sker enlighet med rådande konkurrensregler i dotterbolaget.
Enligt Marina Johansson, styrelseordförande Renova och Renova Miljö, står man inför stora utmaningar framöver:
– Det handlar om att utveckla bolaget vidare, inte minst när det gäller lönsamma produkter och tjänster på avfallstrappans övre steg.
Renova behandlade under 2012 cirka 830 000 ton avfall, av vilket mer än 90 procent gick till återvinning. Koncernen omsätter 1,3 miljarder kronor och har idag 930 anställda. Ägarkommunerna är Ale, Göteborg, Härryda, Kungälv, Lerum, Mölndal, Partille, Tjörn, Stenungsund och Öckerö.
Kungsbacka kommun har nyligen klivit av Renovasamarbetet
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer