– Många upphandlare har höga ambitioner och vill göra mer, men det tar mycket tid att själva formulera relevanta upphandlingskrav. Det är lättare att följa inarbetade rutiner och ta hjälp av andras erfarenheter, särskilt om man inte har med sig fler i sin organisation, säger Elvira Molin, projektledare på IVL, om behovet av ökad kunskap.
Upphandlingspanelen ska fungera som en öppen plattform med en blandning av fördjupande och översiktlig information för att nå ut med kunskap och utbyte av erfarenheter.
IVL vill visa på potentialen med fossilfri och cirkulär upphandling.
– Det går att kraftigt minska klimatutsläppen genom rätt kravställning i den offentliga affären. I förlängningen påverkar det också andra aktörer i samhället att minska sina utsläpp, säger Elvira Molin.
IVL Svenska Miljöinstitutet hoppas också slå hål på det som man ser som en myt att klimatkrav skulle leda till högre kostnader per automatik.
– Det behöver inte bli dyrare. Det kan till och med bli billigare om man ser till de kostnader som uppstår i en produkts hela livscykel, och med krav på cirkularitet kan man dessutom slippa inköp helt och hållet. Med en god överblick över tidigare upphandlingar, samt framförhållning, kan det mycket väl leda till goda resultat både ekonomiskt och klimatmässigt, säger Sven-Olof Ryding, forskare på IVL, i ett pressmeddelande.
Han ser en trend att ”klimatprestanda” blir vanligare inom offentlig upphandling.
– Inte minst på grund av önskemål från leverantörssidan som är beredda att klara av allt tuffare upphandlingskrav. Dessutom framhålls betydelsen av en effektiv fossilfri och cirkulär upphandling med tydlighet i ett internationellt perspektiv, särskilt inom EU:s klimatsatsning ”Fit-for-55”, säger Sven-Olof Ryding.
IVL Svenska Miljöinstitutet är ett oberoende miljöforskningsinstitut som ägs av en stiftelse och som gemensamt grundades av staten och näringslivet.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer