De styrande dokumenten – i länken som del av beslutsunderlaget – klubbades av regionfullmäktige igår. Malin Fijen Pacsay, miljöpartist och ordförande i den klimat- och hållbarhetsnämnd som är ny för i år, beskriver det som en hållbarhetsrevolution och säger att det kommer ”att göra skillnad”.
Hållbarhet görs nu till en intrigerad del av all verksamheten med påverkan på bland annat regionens inköp.
-Detta innebär ett utökat stöd genom bland annat mer resurser till att stötta upphandlande verksamheter när det gäller just hållbarhetskrav i upphandlingar men också kompetenshöjande insatser för att höja den allmänna kompetensen kring hållbarhet hos våra upphandlare.
-Exakt hur många tjänster det innebär kan vi inte säga i dagsläget – förvaltningen tittar på det. Men det kommer innebära förstärkning personellt till delen av hållbarhetsavdelningen som jobbar med upphandlingar, säger Malin Fijen Pacsay.
Policyn och strategin bygger på analyserar av regionala, nationella och inte minst globala mål (FN:s Agenda 2030 och Parisavtalet) som ett sätt för Region Stockholm att leva upp till sin del för att nå målsättningarna.
Enligt Miljöpartiet – som drivit frågan inom den moderatledda, blågröna koalition som styr regionen – är det en unik modell för Sverige.
Hållbarhetsstrategin är kopplad till mål som att nå en halvering (jämfört med 2019) av regionens klimatpåverkan 2030 och att verksamheterna ska ha cirkulära flöden 2035.
Stort fokus läggs på indirekt klimatpåverkan med skärpta hållbarhetskrav för produkter som regionen använder.
Malin Fijen Picsay lyfter fram ett pågående pilotprojekt kring plastförkläden efter ett initiativ av personal vid Danderyds sjukhus som en förebild.
-Det går åt otroliga mängder plastförkläden i sjukvården. Förkläden som sedan bara bränns. I projektet samlas plastförkläden in, hämtas av tillverkaren, smälts ned och blir nya förkläden. Det minskar koldioxidutsläppen med 85 procent. Planen är att se mer av denna typ av arbetssätt framöver. Det kommer ge eko på flera plan, säger Malin Fijen Pacsay.
En viss kritik har framförts mot hållbarhetspolicy och – strategi under beslutsprocessen. Vänsterpartiet menar att dokumenten är för allmänt hållna och saknar konkret innehåll, Sverigedemokraterna anser att social hållbarhet underordnats majoritetens klimatsatsningar.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer