Lösningen kan bli att kommuner ges status som leverantörer inom LOV eller LOU, alternativt att kommuner ”under en avgränsad tid” får ersättning för arbetsmarknadsinsatser utanför LOV och LOU.
–Reformeringen av Arbetsförmedlingen ska ske ordnat och med fokus på att ge arbetslösa service i hela landet. Den här utredningen är en del av att säkerställa det, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (bilden).
-Utredningen kommer att vara ett viktigt underlag för att regeringen tillsammans med samarbetspartierna ska kunna ta väl underbyggda beslut i det fortsatta reformarbetet.
Inriktningen för den nedbantade och reformerade arbetsförmedlingen – som till stora delar bär Centerpartiets signum genom budgetsamarbetet med regeringen – är att LOV ska användas som huvudregel för att nyttja privata aktörer.
Men regeringen håller också öppet för upphandling genom LOU som komplement.
Både SKL och ett flertal enskilda kommuner har tryckt på för att även kommunerna ska kunna bli leverantörer inom det nya systemet.
Från kommunalt håll finns bland annat en oro över att klara Arbetsförmedlingens uppdrag på mindre orter.
Regeringen har som särskild utredare utsett Mats Rundström, kansliråd och tillförordnad chef för enheten för offentlig upphandling på finansdepartementet.
Senast i slutet av maj nästa år ska han ha benat ur juridiska frågeställningar kring huvudspåret att tillåta kommuner som leverantörer av arbetsmarknadspolitiska insatser enligt lagen om valfrihetssystem eller efter upphandling enligt LOU.
Om det bedöms som otillåtet eller om rättsläget är oklart ska Rundström analysera vilka förändringar som behöver göras för att släppa in kommunerna.
Regeringen kan även tänka sig en lösning utanför LOV och LOU, men en sådan kommer av allt att döma att omgärdas av begränsningar.
Enligt regeringens utredningsdirektiv kräver det i så fall att privata alternativ inte finns på de orter där det kan bli aktuellt och att en kommunal insats blir tidsbegränsad.
Samtidigt är frågan om ”nya Arbetsförmedlingen” politiskt brännhet sedan Vänsterpartiet aviserat att det kan bli en misstroendeförklaring mot nya statsrådet Eva Nordmark.
SvT inrikespolitiske kommentator Mats Knutson beskriver situationen som en politisk absurditet:
”En opposition i riksdagen, som till stora delar vill ha den politik som regeringen nu genomför, kan avsätta en minister, som inte alls vill ha den här politiken, men som ändå tvingas genomföra den.”
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer