Dagen till ära verkar dock inte leda till några stora förändringar på kort sikt. I alla fall inte i de organisationer som Upphandling24 tillfrågat.
Martin Magnusson, tillförordnad upphandlingschef i Karlstads kommun, tar fasta på rekommendationen om en successiv förändring till ett normalläge.
-Vi kommer att jobba mer på plats men det är inte som en Big bang från idag utan en stegvis återgång fram till kanske årsskiftet.
-Fram till nu har utgångspunkten varit att kan man göra det så ska man jobba hemma. Sedan kan man vara inne för vissa arbetsuppgifter och då har vi haft en kommunikation kring det, säger han.
Steginförandet ger också tid under hösten att utvärdera ordentligt vad som fungerar bra rent arbetsmässigt under pandemin med digitala lösningar.
Martin Magnusson upplever ett uppdämt behov av att få träffas i grupper igen.
-Vi hade ett möte häromdagen om hur vi ska jobba och jag tror alla kände att man ser fram emot att träffa kollegor och få det här kreativa surret som blir när man är samlade.
Även Hannes Olbers, upphandlingschef i Kristianstads kommun, lyfter fram värdet av gruppdynamik med fler personer på arbetsplatsen.
-Vi genomför en successiv återgång där vi under två månader kommer att vara två tredjedelar av medarbetarna på plats. Vi har även kontinuerliga avstämningar på vår enhet för att säkerställa en säker återgång och hantera eventuella arbetsmiljöfrågor som kan uppkomma när vi nu kommer vara avsevärt fler på plats.
Han tycker att den digitala utvecklingen i organisationen märkts tydligt under pandemin med många fördelar med att jobba hemifrån, samtidigt som det på gruppnivå kan bli ökade avstånd mellan medarbetarna.
-Framåt kommer vi därför ha ökade möjligheter att arbete hemifrån där medarbetarna utifrån ett verksamhetsperspektiv planerar sitt arbete och var det utförs. För att säkerställa en bra gruppdynamik kommer vi ha som riktlinje att minst tre dagar i veckan genomförs på kontoret, säger Hannes Olbers.
På Upphandlingsmyndigheten sätts ett tak under oktober månad på högst 25 medarbetare på kontoret. Totalt har myndigheten drygt 70 medarbetare och sedan början av 2019 gäller förtroendearbetstid som gett en större flexibilitet kring varifrån man arbetar.
-Återgången till kontoret blir successiv. Det finns ingen förväntan på medarbetarna att de ska komma tillbaka till kontoret direkt. Alla möten kommer därför att vara hybridmöten med möjlighet att delta på plats eller digitalt, säger Lars Pyk, pressansvarig på myndigheten.
-Vi tycker att det är viktigt att respektera de som av olika anledningar inte kan vaccinera sig eller känner oro. Samtidigt är det lika viktig att de som vill komma tillbaka till kontoret kan göra det.
Upphandlingsmyndigheten har ett aktivitetsbaserat kontor med de särskilda utmaningar som det medför. Alla medarbetare får exempelvis ett personligt tangentbord för att minska risken för smittspridning.
Addas ekonomi- och hr-chef Carina Norgren konstaterar att en återgång nu i höst blir annorlunda jämfört med om det hade skett för ett år sedan.
Addas inriktning är att det kommer att genomföras på flera olika sätt med anpassning efter skilda och nya behov,
-För ett år sedan när det var tal om återgång så var det ett helt annat läge och vi likt många andra hade planer på att återgå på ett enhetligt sätt för hela organisationen. Nu när det gått ytterligare ett år av hemmaarbete bedömer vi att det blir en omställning som är mycket större än den som var förra hösten.
-Vi har lyssnat in vad som passar för såväl den enskilde medarbetaren som för de olika teamen. Varje team har tillsammans utformat och kommer nu att testa sitt eget upplägg för återgången. Vi tror inte att det bara finns ett fungerande sätt att göra återgången på, utan flera, säger Carina Norgren.
De allmännyttiga bostadsföretagens inköpsfunktion HBV har under pandemin märkt att utvecklingsprojekt påverkats negativt efter övergången till digitala möten.
-På HBV har vi arbetat en längre tid med att ta fram hur vårt nya arbetssätt ska vara när restriktionerna från Folkhälsomyndigheten släpper. Den viktigaste förändringen är förhållningssättet, att vi nu väljer att utgångspunkten för att utföra arbetet är från arbetsplatsen på kontoret, säger HBV:s vd Johan Almesjö.
HBV har arbetat fram en modell för arbetet som kallas Det nya arbetssättet (HBV DNA) som bygger på att främja kreativa möten.
Men arbetet kan fortfarande utföras på andra platser om det bedöms som bäst för uppdraget.
Omkring en tredjedel av den totala arbetskraften jobbade delvis hemifrån under augusti men med stora regionala skillnader, visar statistik från SCB.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer