Från politiskt håll är kommentarerna överlag positiva till EU:s nya upphandlingsdirektiv som ger möjlighet till sociala krav. Marc Tarabella, som lett arbetet med offentlig upphandling, förklarar exempelvis:
– De nya kriterierna kommer att få slut på det lägsta prisets diktatur och återigen sätta kvalitén i fokus.
Andra är mer återhållsamma. Kent Johansson, Europaparlamentariker för Centerpartiet, säger i en kommentar att upphandling även i fortsättningen kommer att innebära snåriga regler, men dagens beslut är definitivt ett steg i rätt riktning.
– Huvudprincipen vid offentlig upphandling kommer framöver att innebära att kvalitet, arbetsvillkor och omsorg om miljön ska vara vägledande. Och visst kommer det att göra skillnad.
Företagarnas upphandlingsexpert Ulrica Dyrke poängterar vikten av att de krav som ställs är relevanta och har koppling till det som faktiskt upphandlas:
– Mer samhällspolitiskt kravställande riskerar att göra den offentliga upphandlingen mer komplex och ännu mer svårbegriplig för små företag.
För upphandlare är den centrala frågan hur pass stor förändring som de nya reglerna kommer att kommer att innebära i praktiken. På den frågan finns ännu inget svar. Sverige och de andra EU-länderna har nu två år på sig att omsätta de nya reglerna i nationell lagstiftning.
– Det finns inget som säger att vi måste vänta två år. Ur mitt perspektiv vore det bra om man kunde införa det så snart som möjligt, säger Johan Danielsson, facklig S-kandidat till EU-parlamentet.
Göran Brunberg, upphandlingschef på Upphandlingsbolaget i Göteborg, tvivlar på att borttagandet av ”lägsta pris” till förmån för det ”ekonomiskt mest fördelaktiga anbudet” kommer att få så vittgående konsekvenser:
– Eftersom vi redan idag applicerar lägsta pris på anbud som befunnits uppfylla en lång rad andra krav så tror jag att effekten blir marginell för vår del.
Anbudsprocessen för företag kan bli enklare med det nya regelverket. Ett standardiserat EU-dokument för upphandling baseras på självdeklarationer. Bara den budgivare som vinner kontraktet ska behöva visa originaldokumenten.
Enligt kommissionens egna beräkningar väntas detta minska den administrativa bördan för företagen med mer än 80 procent.
“Nya direktivet ger bara marginella förändringar”
Införandet av EU:s nya upphandlingsdirektiv både rosas och risas. Fast det kommer att dröja än flera år innan vi säkert vet vilka praktiska konsekvenser beslutet kommer att få.
| 2014-01-17
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer