Belysning i offentliga och privata lokaler står idag för 65 procent av Sveriges energianvändning för belysning. Enligt Energimyndigheten konsumerar lampor och lysrör på kontor, skolor och vårdande enheter till 2,38 TWh årligen.
Offentliga fastighetsförvaltare som vill upphandla energieffektiv belysning gör klokt i att följa Konkurrensverkets krav.
– Det handlar inte enbart om att använda energieffektiva ljuskällor, utan om hur den installerade effekten regleras i byggnadens olika rum, exempelvis genom olika typer av styrsystem, säger Annie Stålberg, enhetschef på Konkurrensverket.
Om det nya kravet används ska leverantören inför en upphandling redovisa belysningssystemets förväntade årliga energianvändning genom standarden LENI, Lighting Energy Numeric Indicator.
Kravet bidrar till utveckling av nya energimedvetna belysningslösningar med ökat fokus på behovsanpassad ljusstyrning via närvaro- och dagsljusstyrning. Genom ökad användning av styrsystem ökar även ljuskällornas livslängd.
Kravet är baserat på befintliga standarder och energieffektiviseringen påverkar inte belysningskvaliteten. Metoden finns beskriven i belysningsbranschens handbok Ljus & Rum.
– Kravet är frivilligt att använda och vi har fokuserat på belysning inom tre olika typer av byggnader – skolor, kontor och vårdanläggningar – vilka är de vanligaste typerna av kommunala byggnader, säger Ylva Svedenmark, sakkunnig på Konkurrensverket.
Kravet finns framtaget på bas- och avancerad nivå i form av upphandlingskriterier. I Konkurrensverkets kriteriebibliotek finns även färdiga redovisningsmallar. Tidigare upphandlingskrav, som utgick från installerad effekt per rumstyp, utgår.
Nya krav på belysning sparar energi
Konkurrensverket har publicerat nya krav för upphandling av belysning till kontor, skolor och vårdbyggnader. Modern belysning med styrning förväntas kunna halvera energianvändningen.
| 2015-04-24
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer