Prioriteringarna framgår av det regleringsbrev för myndigheten som regeringen tog beslut om strax före jul.
Styrningen av statens expertmyndighet för offentlig upphandling täcker därmed in flera nya uppdrag under 2024 med ökad konkurrens som gemensam nämnare.
– Inom ramen för den översyn på upphandlingsområdet som regeringen har arbetet med har det framkommit att företagen upplever att det är krångligt att delta i offentlig upphandling. Inte minst för små företag och idéburen sektor. Konkurrensen behöver öka och det behöver bli mer attraktivt för företag att göra affärer med offentlig sektor, säger civilminister Erik Slottner i ett pressmeddelande.
Ett av uppdragen för UHM blir att identifiera åtgärder som kan förenkla för företag att delta i offentlig upphandling. Myndigheten ska även rangordna vilka åtgärder som kan ge störst effekt.
UHM ska vidare vägleda kommuner och idéburna aktörer – inklusive utbildnings- och rådgivningsinsatser – om tillämpning av upphandlinsregelverket när sådana aktörer är aktuella för avtal om skyddat boende.
– Att underlätta för idéburen sektor kan ske på olika sätt. Min uppfattning är att det finns möjligheter med gällande regelverk men att de möjligheterna används för lite. Jag vill att Upphandlingsmyndigheten i högre utsträckning ska bidra till att idéburna aktörers arbete och att deras särskilda potential tas till vara, säger civilminister Erik Slottner.
”Mer än välkommet”, kommenterar arbetsgivarorganisationen Fremia på sin webbplats om inriktningen.
Ett nytt uppdrag för Upphandlingsmyndigheten blir också att analysera möjligheterna till förbättrad konkurrens genom att öka användningen av utvärderingsmodeller där både pris och kvalitet bedöms.
UHM får hela det nya året på sig för redovisning av uppdraget, som täcker in att identifiera hinder för användning av sådana modeller efter dialog med upphandlande myndigheter och näringslivet.
Så med andra ord… icketransparanta kriterier som ofta utvärderas helt godtyckligt och endast har svag koppling till det som faktiskt utvärderas kommer ges större utrymme.
Regionerna har redan idag svårt att skapa utvärderingsmodeller där tydlig efterfrågan på specifika kvantiteter existerar, detta kommer bara göra dåliga utvärderingsmodeller sämre.
Jag inser att det inte är en populär åsikt, men istället för att satsa på att analysera regelverken kanske man borde analysera kompetenser istället. Det är skrämmande ofta som upphandlande myndigheter har problem med formler i excel med formen ; det är även väldigt vanligt att utvärderas lika tungt som . En tanke är att man för att få bli upphandlare så måste man ha någon form av examen som visar att man behärskar de fyra räknesätten; man kanske till och med skulle behöva ha någon form av skolning i ekonomi eller likartade ämnen.
Lite hårt, kan tyckas, men väldigt många upphandlingsunderlag håller väldigt låg kvantitet. Det är snarare en regel än undantag att det är matematiska felaktigheter i excelmodeller som används för utvärdering.
Att tro att “skriv en sida som förklarar hur ni arbetar med kvalitet genom flödet” ska resultera i god kvalitet i utförandet av ett uppdrag är lite väl naivt. Lär upphandlarna kravställa det som krävs för utförandet av tjänsten istället för att utvärdera objektiva textbilagor som till syvende och sist inte betyder ett jota!