
Det nya metodstödet har utvecklats inom ramen för ett prjektet Cura, som startade 2022 i samverkan mellan flera myndigheter för att försvåra för oseriösa vård- och omsorgsföretag att begå brott.
Cura är i sin tur del av en större satsning mot organiserad brottslighet – OB-satsningen.
Metodstödet har utvecklats av en grupp inom Skatteverket som arbetar med att förebygga ekonomisk brottslighet i samverkan med fem kommuner: Norrköping, Sollentuna, Stockholm, Södertälje och Umeå.
– Med det nya metodstödet får kommunerna ytterligare ett verktyg som bidrar till att upptäcka hemtjänstföretag med brottsliga avsikter redan i upphandlingen. Stödet fungerar även för att upptäcka felaktigheter i samband med handläggning av ett hemtjänstärende, säger Ulrica Carlsson på Skatteverket i en text på myndighetens Linkedin.
Drygt hälften av Sveriges kommuner använder sig av valfrihetssystem (LOV) för hemtjänst, men flera stora och medelstora kommuner har övergått till att upphandla enligt LOU för bättre kontroll och att motverka brott.
Linköping, Södertälje, Upplands Väsby och Sollentuna har exempelvis gått över till LOU. Uppsala och Umeå är kommuner där frågan om ett ”skifte” är högaktuell.
Skatteverket lyfter fram fusk med tidsregistrering samt överdrivna omsorgsbehov som problematiska delar inom hemtjänsten. Myndigheten ser också stora likheter med fusk och kriminalitet vid personlig assistans.
– Båda utförs i brukarens hem, vilket gör det svårt att kontrollera om arbetet verkligen utförts. Det finns fall där både vårdföretaget och brukaren är inblandade i ett systematiskt fusk, där vårdbehovet är överdrivet eller fabricerat, säger Eleni Tosting på Skatteverket.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer