Regeringen överväger att helt övergå till e-faktura inom offentlig sektor. Detta genom att införa ett EU-direktiv (2014/55/EU) som innebär att offentlig sektor ska kunna ta emot elektroniska fakturor i vissa fastställda format.
Ekonomistyrningsverket, som fått regeringens uppdrag att analysera konsekvenserna, noterar i sin färska rapport (pdf) att företagare, branschorganisationer och offentlig sektor överlag positivt inställda till e-faktura. Peter Norén, enhetschef på ESV, säger att verkets genomgång visar att ett lagkrav har stort stöd hos dem som berörs:
– Samtidigt kommer ett lagkrav naturligtvis ställa krav på stödinsatser. Utan stöd till både leverantörer och köpare riskerar vi att förslaget inte får rätt genomslag.
Analysen visar att det finns möjlighet att spara pengar och resurser om offentlig sektor skulle sluta ta emot pappersfakturor. Ökade miljövinster, eftersom pappersfakturorna skulle försvinna och transporterna av dem därmed skulle bli överflödiga, är ett annat plus.
Rapporten mynnar ut i slutsatsen att lagkrav på e-faktura bör införas för hela den offentliga sektorn från november år 2018.
Ekonomistyrningsverket ser uppföljningsproblem med att skapa undantag för exempelvis utländska företag och sällanleverantörer, men för att underlätta för de allra minsta företagen bör en övergångsregel i form av ett tidsbegränsat undantag övervägas. En tanke är att med ”ekonomiska incitament” styra även småföretagen mot e-faktura.
Obligatorisk e-faktura föreslås
Pappersfakturan är snart ett minne blott, i alla fall för den som vill göra affärer med offentlig sektor. Ekonomistyrningsverket föreslår obligatorisk e-faktura från november år 2018.
| 2015-05-28
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer