Alla kommuner föreslås blir skyldiga att tillhandahålla valfrihetssystem. Det föreslår utredaren Greger Bengtsson som beskrev LOV positivt:
– Valfriheten har ökat mångfalden i utbudet och i de kommuner, drygt 180 stycken, som har infört LOV är kostnadsökningarna lägre än i de kommuner som står utanför systemet.
Företagarna hör till de organisationer som ställer sig bakom utredningens ambition att värna och förstärka valfriheten för brukarna. Företagarnas vd Elisabeth Thand Ringqvist tycker att det är ett steg i rätt riktning att alla kommuner föreslås blir skyldiga att tillhandahålla valfrihet för sina brukare:
– Det skapar förutsättningar för valfrihet för alla, oavsett var i landet man bor, konstaterar hon.
Hon är dock kritisk till förslaget att kommunerna själva får bestämma vilka moment inom socialtjänsten som ska omfattas av valfrihetslösningen. Hon ser en risk för att resultatet av detta blir en beskuren valfrihet som kommer att se olika ut i de olika kommunerna.
Något obligatoriskt införande av LOV föreslås inte. Enligt förslaget ska kommunerna kunna välja om valfriheten ska erbjudas med stöd av LOV, LOU eller med en kombination av dessa lagar.
Företagarna betonar också vikten av likvärdiga förhållanden mellan externa leverantörer och den kommunala egenregiverksamheten när valfrihetssystem sjösätts.
Utredningen (pdf) går nu ut på remiss.
Obligatoriskt med valfrihet
I en färsk utredning föreslås att landets kommuner ska bli skyldiga att erbjuda valfrihetssystem inom socialtjänsten. Utredaren vill att kommunerna själva ska få bestämma om valfrihetslösningen ska bygga på LOU, LOV eller en kombination av båda lagarna.
| 2014-01-20
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer