-Avgörandet ger välkomna klargöranden på flera områden – bland annat att takvolymer får anges som största kvantiteten eller högsta värdet som får köpas på ramavtalet, säger Åsa Edman, chefsjurist på Adda (tidigare SKL Kommentus).
Hon fortsätter:
-Det är också till god vägledning att domstolen tydliggör att takvolymen ska anges för ramavtalet i sin helhet men att inget hindrar oss att ange det per avropande myndighet eller anbudsområde.
-Naturligtvis är det också välkommet att domstolen en gång för alla klargör att det inte är en grund för ogiltigförklaring av ramavtal om annonsen skulle sakna uppgifter om uppskattade volymer eller takvolymer. Som en extra bonus påtalar domstolen att reglerna om ändringar som inte är väsentliga får tillämpas när taket nåtts om parterna är överens om det.
Adda, med stöd från SKR centralt, uppmärksammade tidigt betydelsen av det danska målet C-23/20 Simonsen & Weel, där domstolen i Danmark i början av förra året vände sig till EU-domstolen med begäran om förhandsbesked kring tolkning av de krav på takvolymer som följer av Coopservice-domen.
SKR sökte även stöd för en svensk linje i processen, men utan att få gehör från regeringen.
Parter i målet är Nordjylland som upphandlade myndighet och leverantören Simonsen & Weel.
-Målet handlar om upphandling av ramavtal avseende varor med en leverantör där alla villkor är fastställda. Det är därför inte klarlagt om samma slutsatser gäller vid ramavtal med förnyade konkurrensutsättningar, säger Åsa Edman.
Upphandlingsmyndigheten meddelar i en text på sin webbplats att det kan bli ändringar i gällande vägledning för takvolymer i ramavtal.
–Vi kommer nu att närmare analysera domen. Ytterligare klarlägganden är dessutom att vänta när Högsta förvaltningsdomstolen meddelat dom i de uppsläppta målen om takvolymer, kommenterar Upphandlingsmyndighetens chefsjurist Anders Asplund.
Helt fel tolkning.
Domstolen säger att det alltid ska finnas takvolym/värde i ett ramavtal. Vidare finns inga möjligheter för ändringar om systemet för upphandling har begärt anbudsgivarens godkännande vid det initiala anbudslämnandet. Om inte alla anbudsgivare är med på ändringen för denna inte ske. Slutligen gäller svaret på fråga tre (3) i domen enbart situationer när ett avtal har vunnit laga kraft. Överprövas upphandlingen i tid ska den anses oskälig.