Göteborgs Stad har sedan många år ett Upphandlingsråd där staden möter branschorganisationer och andra aktörer för att diskutera upphandlingsfrågor.
Svenskt Näringsliv är en av de organisationer som är medlemmar i rådet och vi kan inte tolka debattartikeln på annat sätt än att Svenskt Näringsliv i fortsättningen ska välja att prioritera närvaro vid Upphandlingsrådets möten, på det sätt som exempelvis Företagarna och den idéburna sektorn valt att göra. Så har tyvärr inte varit fallet hittills.
Andra sammanhang där vi möter leverantörer är på de leverantörsträffar vi anordnar regelbundet, de är uppskattade och mycket välbesökta. De företag som är intresserade av att delta i offentlig upphandling men känner sig osäkra kan delta i de informations- och utbildningsträffar som anordnas tillsammans med Business Region Göteborg. Löpande dialoger förs också inför upphandlingar, externa remisser och rfi:er några av verktygen och alla anbudsgivare får återkoppling på sina anbud, även de som inte fick kontrakt. Men självklart når vi inte alla 60 000 företag som finns i Göteborg.
När det gäller mätningar så är en mätning vad den är, varken mer eller mindre. En kund- eller leverantörnöjdhetsmätning är en sak, en rankning är en annan och en attitydundersökning är en tredje. Det är olika typer av mätningar som inte ska blandas samman. Det går helt enkelt inte att göra en attitydundersökning mot kommuner och utifrån denna göra en rankning av kommunernas tjänster och därtill dra slutsatser av vad i kommunens tjänster som är mer eller mindre bra.
När vi på Inköps- och upphandlingsförvaltningen nu i höst får reda på resultatet av våra leverantörsundersökningar så kommer svaret på vad vi bör jobba mer med, vilka styrkor vi har och vilka förbättringsområden det finns sett från företagens perspektiv. Däremot kommer det inte att vara möjligt att ranka oss mot andra kommuner och vi får inget svar på vilken allmän attityd leverantörer har mot kommunens upphandlingsverksamhet. Vårt intresse ligger i att hela tiden förbättra upphandlingsprocessen och resultatet av den.
Arbetet för att underlätta för SME-företag kan alltid göras bättre. Men ska vi förstå debattartikeln från Svenskt Näringsliv som att målbilden bör vara en andel på över 99 procent SME-företag och 96 procent mikroföretag?
Då lär Svenskt Näringsliv aldrig bli nöjda med någon upphandlande myndighet, någonsin. Och är det lämpligt med en sådan målbild? Är det inte mer lämpligt att verka för att det ska vara enkelt att lämna anbud och sedan låta bästa leverantör vinna?
Vi kan konstatera att vi på Inköps- och upphandlingsförvaltningen har en stor mängd SME-företag. Drygt 85 procent av våra leverantörer är SME-företag och andelen mikroföretag är 35 procent. Vi har en politisk målbild om att vi ska främja små och medelstora företags möjlighet att delta i upphandlingar och utifrån våra siffror kan vi konstatera att bilden av att det skulle vara svårt för ett SME-företag att vinna en upphandling inte stämmer.
Till sist vill vi säga att vi menar att det är genom att träffas och tala som dialogen blir som bäst. Vi värdesätter Upphandlingsrådets möten och hälsar er återigen varmt välkomna till rådets nästa möte.
Eva Ternegren
ordförande för nämnden för Inköp och upphandling
Henrik Karlsson
förvaltningsdirektör för förvaltningen för Inköp och upphandling
Här finns tidigare artiklar i debatten:
“Är Göteborg Sveriges sämsta upphandlingskommun?”
”Att vara bäst eller sämst – vi välkomnar en seriös rankning”
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer