Operabolaget – formellt Malmö opera och musikteater AB – granskades tillsammans med Folktandvården Skåne och Innovation Skåne. Tillsammans utgör trion de största dotterbolagen inom regionkoncernen där granskningen byggde på att få en bild av moderbolaget Region Skåne holdings bolags- och ägarstyrning.
I Malmö operas fall granskades 14 inköp till ett totalt värde av 3,5 miljoner kronor och inte i något fall har företaget levt upp till sin dokumentationsplikt.
Hälften av inköpen handlar om inhyrning av artister och övrig scenpersonal, där Region Skåne bedömer att Malmö opera agerat i linje med rättspraxis genom hänvisning till undantag från annonseringsplikten vid köp av konstnärliga gestaltningar.
Men det ska stödjas med dokumentation som motiverar beslut under upphandlingens samtliga skeden och det har inte skett, konstaterar granskningsrapporten.
Övriga sju inköp som granskats – scenutrustning, transporttjänster med mera – saknar all form av dokumentation som krävs vid direktupphandling och konkurrensutsättning kan därmed inte styrkas, enligt granskningen.
Rapporten konstaterar också att Malmö opera helt saknar kännedom om de styrande dokument på området som finns inom Region Skåne, medan övriga bolag både efterlever styrande dokument och har egna riktlinjer för dess tillämpning.
Malmö operas omsättning var ifjol 316 miljoner kronor. Företaget saknar upphandlingsenhet.
”Vid upphandlingar som är över tröskelvärdet anlitas externa resurser. Övriga inköp görs av befintlig personal.”, skriver administrativa chefen Carina Ostrander i mejlsvar på några frågor.
Hur ser du på granskningsresultatet att det helt saknas dokumentation för direktupphandlingar?
”Granskningens fokus var avseende Region Skåne Holding ABs, vår ägares, uppsiktsplikt över bolagen. Det är riktigt att Malmö opera inte har dokumenterat direktupphandlingar enligt gällande policy och riktlinjer från Region Skåne.”
Ger det en rättvisande bild av bolagets inköp?
”Samtliga inköp görs utifrån beslutad budget och delegerat budgetansvar. Att dokumentation inte har gjorts enligt gällande regelverk är beklagligt och har åtgärdats efter granskningsrapporten. De flesta inköp är under den gräns om 100.000 kr som har satts för dokumentation och därmed finns inte dessa krav. Nej, det ger inte en rättvisande bild av bolagets inköp.”
Föranleder granskningen att ni ser över rutiner och i så fall vilka förändringar kan bli aktuella?
”Ja, en blankett ska implementeras inom kort för att säkra dokumentation av inköp av varor och tjänster, som inte avser konstnärliga inköp, överstigande 100.000 kr. För konstnärliga inköp, tex kontrakt med solister, dirigenter, regissörer medges att ingen konkurrensutsättning behöver ske, även om krav ställs på dokumentation. Vi inför en generell dokumentation/motivering eftersom mängden kontrakt och avtal av konstnärlig karaktär och den dokumentation det skulle medföra gör att belastning på personalen skulle bli för stor.”, svarar Carina Ostrander.
Alexander Brydon, yrkesrevisor och Region Skånes projektledare för granskningen, meddelar att revisionskolleget inom Region Skåne behandlat rapporten vid sammanträde förra veckan och att regionstyrelsen och regionens holdingbolag ska inkomma med yttranden senast 28 april.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer