Allt kostar. Flaska, kapsyl, innehåll, etikett, kartong, fyllning, etikettering och sen någon som arbetar i fabriken under rimliga villkor. Skatterna har inte betalats.
Genom ett undantag i lagen om punktskatter behöver inte spriten i handsprit skattas om handspriten används vid framställning av läkemedel eller livsmedel. Men det är bara en liten del av de volymer som sålts under pandemin som gått till de två ändamålen. Där används handhygien även när det inte är pandemi.
Det är upp till tillverkaren att anmäla sig för punktskatten och redovisa sin försäljning. När endast ett fåtal leverantörer på en marknad väljer att redovisa sin försäljning och betala skatt uppstår en osund konkurrens. För oss som inte marknadsför alkohol för att rengöra händer blir det svårt att konkurrera med billig sprit på lika villkor.
I stället för att bidra med skatt visar alkoholbolagen enorma vinster under pandemin. I vissa fall över 50 miljoner kronor trots att förlusten året före pandemin var över 20 miljoner. Enligt vår bedömning har oskattad sprit handlats av Systembolaget, Skatteverket, Domstolsverket med flera.
Det blir extra speciellt att man använder “fulsprit” på händerna inom Systembolaget där man verkligen pratar om fördelarna med skatt på sprit. Eller om ett skattebrott ska avgöras i en domstol med oskattad sprit och att Skatteverket handlar produkter så billigt att skatten helt omöjligt kan vara betald.
Anders Karlsson
Hållbarhetsansvarig
Hygiene of Sweden
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer