En kartläggning av SKL visar att det finns en förhållandevis bred samsyn inom kommunsektorn med oro för att arbetsmarknadspolitiken kommer att försämras.
Senast 1 november ska Arbetsförmedlingen redovisa ett uppdrag från regeringen – som bygger på januariavtalets politik i samverkan med Centerpartiet och Liberalerna – om en ny LOV-baserad modell där fristående aktörer ges huvudansvar att matcha arbetssökande mot utbildning och jobb.
Även LOU kan bli aktuellt att använda som komplement vid ”särskilda omständigheter”.
Hela 93 procent av de 165 kommuner som svarat på SKL-enkäten ser det som önskvärt att kommunerna kan utföra arbetsmarknadsinsatser med staten som uppdragsgivare och finansiär.
SKL-ordföranden Anders Knape (bilden) ser engagemanget som en naturlig förlängning av att kommunsektorn redan nu satsar fem miljarder kronor årligen på olika arbetsmarknadsinsatser.
– Genom åren har kommunerna på eget initiativ byggt upp arbetsmarknadsverksamheter då Arbetsförmedlingens stöd inte varit tillräckligt. De har en unik roll att spela i samordningen av kommunala insatser och åtgärder för att rusta försörjningsstödstagare att gå till självförsörjning, säger Anders Knape.
Kommunernas vilja att bli en del av den nya modellen kan också vara ett resultat av bristande tilltro till att privata aktörer kan göra jobbet.
Av SKL-kartläggningen framgångar en oro för fristående aktörers förmåga att täcka hela landet och även att möta behoven från individer som står längst från arbetsmarknaden.
Hela 54 procent av kommunerna uppger att det idag saknas fristående aktörer i närområdet som har verksamhet med rätt kompetens för arbetsförmedling.
Att en stor aktör som Lernia aviserat neddragningar ökar oron. SKL hänvisar till en statlig arbetsmarknadsutredning som pekat på en marknadskoncentration med 15 aktörer som står för omkring 70 procent av de externa tjänster som Arbetsförmedlingen använder sig av idag.
Samtidigt som det finns brist på aktörer i stora delar av landet så finns tendenser till överetablering i storstäderna, konstaterar SKL.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer