Nyligen presenterade Livsmedelsverket en rad förslag till åtgärder för att underlätta försäljning av vildsvinskött och särskilt i Småland har flera kommuner agerat.
I Oskarshamn och Sävsjö har det fattats beslut och två kommuner där frågan aktualiserats är Jönköping och Vetlanda.
I Norrköping testades servering av vildsvinskött vid kommunala skolor och äldreboenden i höstas efter ett initiativ av lokale företagaren Oskar Danielsson.
-Totalt närmare närmare 500 portioner och det föll väl ut. Min bild är att kommunen gärna vill gå vidare med en större upphandling men att man fortfarande funderar och att ekonomin är kärv kan spela in, säger Oskar Danielsson.
Han driver Gläntans viltkött som riktar sig dels mot privatkonsumenter med köttlådor och dels har en försäljningsinriktning mot restauranger och offentliga kök.
-En faktor som gör viltkött intressant för offentliga beställare är kvalitetsaspekten med vetskap om att det inte finns någon antibiotika alls och att vildsvin och annat vilt levt som fria djur. Djuretiskt går det inte att hitta ett bättre kött. Även om man tar i beaktande att svenskt kött i allmänhet håller hög klass och att djurhållning sköts på ett etiskt och bra sätt, så blir det ett snäpp högre nivå med viltkött.
-Om vi tar skolmaten som exempel så är jag övertygad om att det gör skillnad om en elev enbart vid tio tillfällen under hela grundskoleperioden serveras vildsvinskött. Tröskeln blir då som vuxen betydligt mindre vid butiksdisken för att välja vilt jämfört mer kött som är mer van vid, säger Oskar Danielsson.
Han är förhoppningsfull om ett genombrott för försäljning till kommuner, men påpekar att det fortfarande är en begränsad marknad.
-Jag skulle inte vilja säga att det lossnat för upphandling av vildsvinskött men det finns nu en diskussion kring att skapa egna upphandlingar för just det köttet. Det är stor skillnad jämfört med tidigare när vildsvin på sin höjd funnits med som en slags underbeställning inom större proteinupphandlingar.
-Tittar man på den region som jag kan överblicka så har det gjorts en upphandling av vildsvinsfärs i Växjö. Kommuner som Västervik och Valdemarsvik har också kommit en bit på vägen. Diskussioner pågår i östgötakommuner som Linköping, Norrköping och Finspång, säger Oskar Danielsson.
I det material som Livsmedelsverket presenterat för regeringen föreslås en rad åtgärder för att förenkla jakt och försäljning av vildsvin.
Det handlar om statliga subventioner för köttanalyser och hantering av vilt, men också att ge stöd till offentliga inköpsorganisationer som vill öka konsumtionen av vildsvinskött.
I myndighetens rapport lyfts Oskarshamns kommun fram som ett föredöme med uppdelningen i mindre livsmedelsupphandlingar för att underlätta inköp av viltkött.
Lokala och regionala innovationsupphandlingar nämns också som en väg framåt för att skapa en fungerande marknad för vildsvinskött.
-Jag brukar hålla mig undan politiskt tyckande, men kan ändå anse att det varit för lite fokus på konsumentfrågor. Det hjälper inte så mycket att EU-stöd riktas mot jägare, logistiklösningar och entreprenörer om man inte sprider kunskap om fördelarna med viltkött. Hade man fokuserat mer på den delen, så hade andra delar löst sig automatiskt, säger Oskar Danielsson.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer