I flera kommuner har sättet att organisera hemtjänsten blivit en viktig valfråga. I Uppsala vill exempelvis Socialdemokraterna se en övergång från LOV till LOU, I moderatstyrda Nacka varnar de borgerliga partierna för slopad valfrihet S om får makten.
I Upphandling24:s valenkät – som publiceras i sex artiklar fram till valet 11 september – har frågeställningen lyfts till riksdagspartierna.
Frågan: Vad har ni för syn på olika alternativ inom hemtjänsten där LOV/LOU/egen regi diskuteras flitigt i många kommuner?
Centerpartiet (partisvar):
”Offentlig upphandling stänger ofta ute småföretag, som bara utgör en tiondel av de som bjuder på offentliga upphandlingar. Offentlig upphandling bör därför småföretagsäkras, genom att krav ställs på att mindre omfattande upphandlingar utformas så att även dessa kan delta. Syftet med upphandlingarna bör i första hand vara att värna skattebetalarnas intressen.“
Kristdemokraterna (Larry Söder, riksdagsledamot):
”Möjligheten att välja mellan olika alternativ är viktigt. Vi behöver bland annat underlätta för idéburen sektor att delta och vinna kontrakt vid offentliga upphandlingar. Det är också angeläget att en robust struktur för samarbeten mellan offentliga och ideella aktörer skapas kring exempelvis social verksamhet – inte minst för att fler kommuner och andra offentliga aktörer ska våga använda sig av det.”
Liberalerna (Arman Teimouris, riksdagsledamot):
”Liberalerna vill att LOV ska införas i hela landet. Upphandlingar bör också utformas så att det är möjligt för civilsamhällets aktörer att agera som leverantörer, t. ex genom den volym som upphandlingen berör. LOV bör vara till huvudregeln och LOU till undantaget vid offentligt finansierad tjänsteproduktion med privata aktörer.”
Miljöpartiet (Amanda Palmstierna, riksdagsledamot):
”Vi tycker det är bra att det finns alternativ att välja emellan, men ett betydelsefullt val handlar mer om innehållet i omsorgen än att det finns olika företag som erbjuder samma sak som det är svårt att värdera, tyvärr har det på många håll blivit mer av en sådan utveckling.
Vi har i dagsläget inga förslag om att ändra i systemen, det handlar mer om hur LOV respektive upphandling används i kommunerna, att man sätter upp meningsfulla kriterier, hur uppföljningar görs och vilket stöd som ges till de äldre inför val. Stödet till den äldre för att kunna göra val som är meningsfulla för den enskilde behöver bli bättre. Och att man vet vart man ska vända sig om det inte fungerar. Att egenregi finns som alternativ ser vi som viktigt och man ska som kommun kunna välja att enbart ha egen regi.
Miljöpartiet vill gärna se fler idéburna aktörer och förslaget som nyligen gick igenom i riksdagen är därför väldigt välkommet – att kunna reservera rätten för att delta i vissa upphandlingar av välfärdstjänster till idéburna organisationer.”
Moderaterna (partisvar):
”Moderaterna värnar valfriheten inom välfärden – det gäller även hemtjänsten.”
Socialdemokraterna (Ida Karkiainen, civilminister):
”Att folkvalda i kommuner och regioner har reella möjligheter att besluta hur de skattepengar de fått förtroende att förvalta används är en grundläggande demokratisk princip. Den fria etableringsrätten försvårar också planeringsförutsättningarna och riskerar att skapa stora merkostnader, inte minst i små kommuner och regioner. Kommuner och regioner ska ha ett avgörande inflytande vid etablering av välfärdsverksamheter som inte omfattas av ett upphandlingsförfarande. Tvånget för regioner att tillämpa lagen om valfrihetssystem (LOV) bör därför avskaffas och kommuner bör ha möjlighet säga nej till etablering av friskolor. Kommunerna behöver också ges möjlighet att reservera deltagande i valfrihetssystem till endast ideella aktörer. Å andra sidan bör kommuner och regioner inte heller förbjudas att använda sig av privata utförare. Det bör vara upp till väljarna i varje kommun och region att avgöra i vilken utsträckning de vill komplettera offentligt drivna verksamheter med privata alternativ, så länge det sker under öppenhet och god möjlighet till insyn för medborgarna.”
Sverigedemokraterna (Matheus Enholm, riksdagsledamot):
“SD centralt har ingen åsikt, bedömningen ska göras av kommunerna.”
Vänsterpartiet har med hänvisning till resursbrist avböjt att svara.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer